My life....My way... My Style....ME!!

jurnal about my life.. my feelings... my style... my preferences... so what???

 
Advertisements

My Love...
Allah s.w.t, Parents, Families, Friends, Purple, Cooking, Cats, SomeWan
My Old Blog

Milia @ Friendster

My Music


MusicPlaylistRingtones
Music Playlist at MixPod.com

Pics
Geng Memasak
Say it all out

ShoutMix chat widget
Tell me U love Me
Thursday, March 26, 2009
Where do I start?
How do I begin?
To tell you how much
I never want this to end
Why you burn in my mind
And fill up my soul
How you live in my heart
And keep living from taking its toll
I need you more today
Than I ever have before
Every time I touch you
I love you all the more
No one can ever take your place
Or do the things you do
Nothing pleases me more
Than loving the essence of you
Tell me you love me
By looking into my eyes
Say that you want me
By whispering your sighs
Ask me to love you
By the gentleness of your kiss
Tell me you love me
Your love I truly miss
posted by Milia Amran @ 11:18 AM   1 comments
Type of Employee??
Aries Employee Profile (march 21 - april 19)

Aries employees make excellent troubleshooters. They'll usually want to be out in the field at a variety of different work sites fixing things. They certainly won't be happy for very long behind a desk in a 9 to 5 schedule. The bored Aries employee who has been forced into a square hole will typically be restless, angry, and careless with details. No amount of money would compensate for being stuck in a routine job. Money in fact isn't why they are working at all. They do want to be paid fairly and need a status position to satisfy their competitive tendencies--but even more importantly, they'll want challenging new projects They typically like to have a sense of responsibility and need to feel needed. In return, they'll give their all and provide detailed, consistent work. They will literally work themselves to exhaustion to prove themselves. If you want to keep your Aries co-worker productive and happy, you'll want to give them the opportunity to work independently or let them help and lead less experienced workers.
posted by Milia Amran @ 11:16 AM   0 comments
Panas Hati Membara
ni ..tengah2 malam...saja nak bagi aku hanget..aku sakit hati.... ni meh aku nak canang...

satu!
ID PESAKIT NO 1 ni...ROMEO_GUYKL34

dua!
NAMA DIA ROMZIE DARI MELAKA UMUR 25, 0126037498

kedua2 pesakit mental ni... ada masalah kat anu kat depa... sms aku ajak PS!!!... apa ni?... tak der otak?? kalu dah gersang sangat..p toron babi!! ( tu pun kalu babi nak tungging kat anu hanyir korang tu!!)).. sesapa yg sebar hp num aku ni... memang nak kena la. ingat aku ni bangang?.. bodoh??.. sesia jer aku keje syarikat telekomunasi..ingat aku tak boleh nak trace number korang??... siap la...

memang !@#$%^&*()!@#$%^&*()!@#$%^&*()!@#$%^&*()!@#$%^&*(!!!!!!!!!!!!


(to readers: sorry for my vulgar words. i'm so pissed off!!.. some idiot, who think with their dick rather than their unuseful brain, if they have any, been spreading my hp num saying that i would do PS!!)
posted by Milia Amran @ 2:21 AM   6 comments
3days to go...
Wednesday, March 25, 2009
aiyo.... aduhai... aiyaaaaa....aku ni ada tempoh 3 ari jer lagi sebelum aku kena pindah kan.. tapi..barang2 aku menen byk tu gak yg takberkemas... tensen nyer.. pening pala aku tengok barang2 aku... ntah bila la aku dapat setel kan ni semua kan..

aterrrr aku keje petang minggu ni... blk dah kul 1 pagi... badan dah penat!dapat kemas ciput2 jer... nak buat memang tak larat.. aiyo... apa nak jadi la ni.. pening.. pening..

tulung...
tulungg....
tulunggg....
tulungggggggggggggggggggggggggg..........
posted by Milia Amran @ 9:19 AM   1 comments
22nd March
Monday, March 23, 2009
ari ni besday aku.... to those yg wish aku... THANK YOU VERY2 MUCH.. haya..mami... Niza... Azurah... Rina.. Lily... Long..K.lang..nabiha..nadhirah..fatimah..una... esp mak and abah la kan... muahsssssssssssss to allllllllll....and the someWan..muahs..muahs..muahsss..


the day started with a trip to melaka.. as alwiz.. wa drebar parents ok!!...bawak mak p berubat kat ulu duyong tu.. ( kalu tak silap nama tempat la. area jasin).. bekpes kat kampung jawa nun aaa.... beli kuih utk nadhirah, since she's going back to MRSM Grik. then.. the journey to Mlk... gerak around 945.. sampai 11.00 aku tekan la.... hhhehhe. lagi pun kete tak byk.. berubat kejap je... singgah gak ekdai yg aku sll p.. untuk beli wajik dia.. i tell u.. wajik dia sedap!!.. lemak..manis!!.. tapi ari ni kita org tak untung.. dapat satu jer.. lain sumer abes!!.. bercerita gak dgn mcik yg menjual tu... so happens dia ada penyakit sama mcm mak aku gak... and Alhamdulillah.. dia sudah pulih.. tak 100%...tapi pulih.. memang feedback dia positif sgt2!!...


ni antara konvoi yg aku dpt amik


ni la motor yg pelik aku ckp tu


masa perjalanan tu... aku jumpa byk betui konvoi motor... dari motor kapcai. hinggala easyride nyer... tp ada satu group tu..aku pelik sket dgn motor dia... lawak pun yer.. motornya kecik jer.. tapi tayar cam besar.. aku tak tau la grup apa ni.... aku dpt amik gambar sket jer... dowh.. aku drive.. kang kena jeling dgn abah kang!!

Then otw balik... singgah hentian rehat sebelah Nilai untuk lunch.aduhai..tak sedap nyer makan!!. lepas tu aku p umah andak.. melawat pak andak aku yg tak berapa sehat tu... andak aku ni ada kanser gak.. kanser usus...


ni pak andak aku... dedulu dia ni garang.anak sedara sume takut..

balik dari umah andak.. p umah k.lang... rupanya anak sedara aku majoriti demam!!!... kat umah k.lang... makan cekodok cecah sardin...sedap!! ( ke sbb aku tgh lapar ek time tu... hahhaha)....

cekodok and sardin di umah k.lang aku

balik dari shah alam. igt nak tumbang.. ada plak orang datang.. layan jap la tetamu mak tu... ku goreng sata... ku buat air teh o ( arahan mak ok!!!)...


then malam...kuar dgn haya n amir.. untuk amik kunci umah baru aku ...



ni apa yg antara kitaorang mlm tu

jumpa mami kat restoren kandar kat Mydin subang tu... alahai... nak kawen gamak nyer tukang masak dia.. masin ajer di tekak aku!!.. dah la tu servis lembap.. ckp2 tak phm apo yg di mintak.. mintak telor mata kerbau pun tak phm... aisehhhhhh.. sengal!!!

lps mkn... balik ler...apo lg!! esok kije ler dowh!!!!!
posted by Milia Amran @ 12:58 AM   0 comments
21st March


heheh ari ni...serupa aku makan gaji buta jer... aku masuk keje 9.30.. patut abis kul 7petang la kan.. tapi system aku down dari pukul 12+ sampai pukul 7!!!!... tu dia....santai gilor kita org... bebudak tempat aku mula la operasi berborak.. bercerita.. bertidur.. bermekap..berposing ( tu aku la...) bermain rambut... berbaca paper... berngunyah2... hahaha...dah tu...apo lagi nak di buat???... melanguttttttt... sampai baik buhsan gak sebenornya...tapi siok!!!...bkn sll nok...dpt santai mcm ni.. hahahah...
posted by Milia Amran @ 12:55 AM   0 comments
Kereta Maroon ku
ni la rupa kete ku before di basuh...

hahahaha... bukan kumpulan penyanyi maroon tu.. tapi kete ku yang berwarna maroon ni..kotor amat giler.... macam kete masuk rally dah ghupernya... bukan tak basuh..tapi kete berdebu amat... kena plak ujan yg rintik mintik tu. menjadikan kete aku paling bersih sekalik!!!.. hahaha...korang tengok jer la gambar nye... tak pasti lak.korang jelas atau tidak npk... tapi... mana yg ado npk kete aku sah sah boleh mengompem kan kekotoran kete aku..
selepas kete ku di basuh.. taraaaaaaa
posted by Milia Amran @ 12:41 AM   0 comments
HAPPY BIRTHDAY!!!


erk... happy birthday to me???.. hehehe. a wish to meself.... a hope for meself.. a dream for meself... a day for meself...





Hope..
...never ending love
...never ending support
...never ending financially
...never ending friendship
...health


Dream..
..true love
..undevoted feelings
..happiness
..lots of lots of lots money
..good health


Hope for the best.... prepare for the worst...
Do the best... be the best....

HAPPY BIRTHDAY TO ME!!!
posted by Milia Amran @ 12:22 AM   1 comments
Kejauhan
Friday, March 20, 2009
aku semakin jauh atau aku di jauh kan. atau aku kejauhan??? itu yang aku rasakan.. memang sedih.. memang pedih..

macam N3 aku yang lepas... tiada jumaat...tiada hari lain...dulu.. masih ada masa utk aku..skrg masa tidak menyebelahi aku.... apatah lagi sms.. panggilan tepon.. semua tidak menyebelahi aku lagi dulu boleh sms senantiasa..skrg... balasan pun susah... kalu dulu.. ada bertanya kabar.. ada bertanya hal ehwal aku.. ada tanya dah makan belum... ada tanya itu ini...skrg...emmm... ati memang terusik.. tapi aku simpan sumernya... aku diamkan sj..kerana kesalahan aku tetap akan ternampak...dan tetap akan di salah kan...

aku terpikir... ada kah masih ada kasih sayang di ati... adakah masih ada kerinduan.. adakah masih ada cinta...adakah masih ada possesion feel...

ada?... tiada?..hilang?. pudar??....kukuh???... goyah??....
posted by Milia Amran @ 10:09 PM   0 comments
I Love You without reasons
.

posted by Milia Amran @ 10:06 PM   0 comments
Jalan Jalan
kenapa?.. korang nak cakap pasal jenjalan ker?.. bukan... bkn pasal nak jenjalan. ..(blm lagik ek...) tapi ni bab jalan2 di mesia!!

aku heran la.. naper jalan kat mesai ani teruk bebenor... dari qualiti nyer... ke bekersanan nyer..size nyer.. planning nyer...

jem tu jangan cakap la kan..sana sini jem...nak nye di tengah bandaraya KL... jalan mana yang tak jem.. dah tak kira time lagi dah...dulu.. peak ofc hour aje.. sekarang. pagi petang siang malam.. JEM sesaja....

enuf about jem.. tak mo cakap.. tapi .. ni nak cakap pasal kualiti nyer... apa teruk bebenor ek... lubang sana.. lubang sini.... kalu bertampal tu.. bak pepatah kata.. melepaskan batuk di tangga.. tampal mcm $%^&*... tak kira la sapa yang buat.. baik JKR/TNB/TM... sesapa la yang mengorek sure menampal dgn $%^&*(,..... geram oooo.. igt beli kete tu dgn bulu ker??? dgn tek idung ke... korek2... kumpul2.. amik p beli kete... lelama.. jalan kat mesia ni... suspension.. spring.. tayar.. apa ke tok nenek la yang ado kat kete tu.. leh jahanam!!... kalah nam jahanam

eh helllo.... dah sapa korek.. tampal la dgn proper kan.. ni.. either tersembul tampalannya..atau tertenggelam..ni satu lagi pasal manhole kat mesian ni ( jgn konar bila baca ek.... )... kenapa mesti terjojol? tertenggelam???..cuba tgk kat negara2 len, ado mcm tu? depa korek gak.. depa tampal gak... tapi tak la seteruk kat mesia ni.. dah la... punyer ler byk manhole tu...


ni luahan hati aku ek.. tak ada kena mengena dgn yg mati atau yg masih hidup!!
posted by Milia Amran @ 9:52 PM   0 comments
Mimpi...
Thursday, March 19, 2009
korang boleh tafsir kan mimpi ke?.. aku tau aku tak boleh tafsir mimpi...tapi kalu ikut orang tetua.. tau la sket2 kan.. mcm arwah atuk aku dulu..mimpi kain pelikat dia hilang... dan tak lama tu.. arwah Pak Ngah aku meninggalkan kami.. kemudian atuk mimpi kain batik nyer plak hilang(pakai kain batik ka???..)... tak lama lepas tu arwah Mak Lang aku pula menyusul...

ada jugak... mimpi kena patuk ular..kena belit ular... konon jodoh datang melambai... heheh.. ( setakat ni aku tak mimpi tu lagi...bila la gamak nya...hahahahah)....

apa2 pun...mimpi boleh jadi satu petanda.. dan juga mimpi itu hanya mainan tidur..

lately ni.. tidor aku tak pernah di buai dgn mimpi... tido aku gelap gulita... mungkin menyahut seruan Global Earth Warming Day ( tui ka tu???)... nak berangan pun aku tak sempat... sebaik pala aku jejak bantal.. hidung aku tenggelam dalam bantal busuk aku....aku hilang di alam gelap gulita itu.. tau2... muka Gina menyondol pipi aku (Gina tido dgn aku daaa...)...

tingin jugak aku bermimpi... tapi mimpi tak pernah nak nyinggah dlm tidur ku...

pathetic kan?... hehehhe.....

tak kira la apa korang nak cakap pun...tingin aku bermimpi yang indah2... supaya tido aku lebih lena.. lebih enak.. lebih sedapppp
posted by Milia Amran @ 1:37 AM   0 comments
Early Birthday Wishes 2
Wednesday, March 18, 2009
Date: 03/13/2009 9:34 am
Subject: azurah has sent you a birthday
Message:
Semoga Panjang umur dan diberkarti hidup dalam kita melaksanakan tugasan & amanah yang diberikan oleh Allah kepada hambanya umat Nabi Muhammad SAW.
posted by Milia Amran @ 2:01 AM   0 comments
Early Birthday Wishes 1
2009-03-17 05:11
From : Haya
Happy bthday Milia... semoga hari2 mendatang,menjanjikan sesuatu yang indah.. dimurahkan rezki,dipermudahkan perjalanan kehidupan....insyaAllah..love U..!




posted by Milia Amran @ 1:59 AM   0 comments
Aku PENAT!!!
siyesly.... aku penat sangat... badan aku letih sangat... aku penat bekerja.. otak aku penat memikir kes2 bangang2...penat mengemas barang2 nak pindah... penat drive ke sana ke sini... siyesly AKU PENAT!!!.

aku penat jaga ati orang.... aku penat ati aku tak terjaga...

aku penat layan orang... aku penat orang tak layan aku...

aku penat memikirkan hidup... aku penat hidup memikirkan aku..

aku penat mengenangkan nasib aku...aku penat nasib tak memenangkan aku...

aku penat.... aku penat... aku penat...

aku penat tengok tv... aku penat tv tengok aku...

aku penat layan kucing... aku penat kucing layan aku..

aku penat jenguk2 monyet... aku penat monyet2 jenguk aku...

aku penat...aku penat...aku penat...

apa2 pun aku bersyukur...aku ada kehidupan.. ada aku keje...aku ada kucing... aku ada kete... aku ada tempat berteduh... aku ada family yg boleh tolong aku susah senang... aku ada kawan2 yang masih boleh mendengar luahan ati aku... aku ada kawan yang boleh melayan aku bercerita.. aku ada kawan yang masih boleh menjaga ati aku...

hidup memnag tak seindah pelem hindustan... umah tak sebesar pelem hindustan...duit tak sebanyak pelem hidustan... SEBAB...aku BUKAN hindustan... aku MELAYU... hehehe ( ye ke aku melayu?.. atau aku sendiri dah bercampur2... jawa...melayu...bugis...banjar.. pendek kata.. aku ni PAN ASIAN!!! MUAHAHAHHAHAHA)....

hidup aku tak setragedi pelem melayu... hidup aku tak sesenang citer cina... tak sehebat pelem hongkong...tak seharu pelem tamil...

hidup aku adalah cara aku!.. aku..aku...aku....
posted by Milia Amran @ 1:01 AM   1 comments
DONE!!!
Monday, March 16, 2009

yeahhhhhhhhhhhhhhhhhhh..... the collections are all packed in the box!!!...abes dah one more phase!...aiyo...so damn tired!!.. bed...bed....bantal busuk...ooohhhh my bantal busuk..
posted by Milia Amran @ 11:59 PM   2 comments
Second Phase


ok...ni second phase aku... kemas store.... tak kemas sepenuhnya... sbb pinggang aku dah sakit nak angkat kotak2 ni.. aku buat mn yg aku mampu.. at least suku dah gerak.. esok aku sambung lagiso gerak suku lagi... so by the time next week.. 100% done. (Insya`Allah....)



yang ni plak koleksi DVD2 n CD2 aku. ni sebahagian jer ni... ada sekotak lagi yg memang aku tak bukak dr mula pindah rumah yang ini... npk kotak depan tu.... masih leper lagi.. bakal di tegak kan... dan di jadikan kotak.. dan di isi segala benda di depan nya... badan aku letih giler... nasib esok aku keje petang.

( aku tau...korang sure kata.. minah ni kata byk nak kemas.. tapi sempat lagi update blog... well.... aku update time aku relax dari mengemas daaaa.. giler ank suruh aku kemas jer.. mo tercabut pinggang aku!.. nak pakai lama weiii)
posted by Milia Amran @ 11:04 PM   0 comments
Sudah bermula..



ni sumer barang2 hiasan di rumah aku... di dinding.di meja.. di lemari... dan di memana yg ado la....




barang2 hiasan tadi yang telah di bungkus... dan di pek pek masuk dlm kotak.. lepas ni kotak ni akan di seal ( bila dah penuh)

aiyo,... banyak jugak barang rumah aku ni sebenornya.. letih aku la nak packing!!.. yang ni baru permulaan.. aku baru pack barang2 hiasan2 jer.. yg di dinding dah diturunkan..dah di bungkus... di masukkan dalam kotak. aku mula la sakit pinggang..kotak berat.. nak angkat tak larat... tolak jer masuk bilik belakang. tu pun sudah sukup buat pinggang aku sakit....

lepas ni... projek setor aku lak... aiyoooo.....
posted by Milia Amran @ 7:11 PM   0 comments
Apa ada dgn Nescafe Mamak???
siyesly...apo ada dgn nescafe mamak?? knp melayu buat tak sama rasa?? yg heran lg..knp menten tak sama...ari ni aku p sedap...esok aku p pahit.. esoknyer lg aku p..manis...tp mamak.aku p tetiap ari pun menten samaaaaaa jer.... heran bin ajaib!!!
posted by Milia Amran @ 1:34 PM   0 comments
Besday Muhammad Irfan Alif
ari sabtu yang lepas kngah buat besday party untuk Irfan... tapi sebab aku keje...aku datang lambat..around 7pm baru aku sampai umah kngah. Kakak2 aku yang lain masih ada.. mak n abah pun ada lg.... kawan2 irfan pun ada lagi.... tapi acara potong kek aku dah terlepas la...aku dapat acara makannnnnnnn.... menu k.ngah... lontong. ada sambal tumis sotong. ada pegedil.. ada tempe goreng...cekodok..soti bersosej...agar2..bubur jagung.. sate ( sate samuri uuu). bihun goreng...and of course mesti la ada kekker nyer... k.ngah beli dari secret recipe..mango kek..sedap gak...cuma pada aku mcm byk sgt cream nyer.. mkn byk pasti rasa muak...

anw, HAPPY 12th BIRTHDAY MUHAMMAD IRFAN ALIF.. and hope more to come.
posted by Milia Amran @ 1:20 PM   0 comments
Sakit nyer ati

ni nak share satu kesakitan hati aku!!...bangang nyer kompeni.. nak aje aku p serang kedai ni.. ado tampal iklan macam ni di kete aku... eh... citer tak abis ni.. tampal tu memang aku tak kisah.. maksud aku letak pamplet macam ni memang aku tarak hal.. TAPI jangan la tampal dgn BERGAM!!!!menyusahkan orang betui... dan yang ni..kali kedua dia tampal.. kali pertama bersusah payah aku membersihkan cermin tingkap..ni nak buat lagi.. dah la aku ni jenis malas nak basuh kete... ampes tui... kalu minggu ni aku kena lagi..siap la kedai ni aku p serang....
posted by Milia Amran @ 1:11 PM   0 comments
Quit Playing With My Heart
Friday, March 13, 2009
Even in my heart, I see
You're not being true to me
Deep within my soul, I feel
Nothing's like it used to be

Sometimes I wish I could, turn back time
Impossible as it may seem
But I wish I could, so bad....
Quit playing games with my heart

Quit playing games with my heart
Before you tear us apart
Quit playing games with my heart
I should've known from the start
Before you got in my heart
Quit tearing us apart
Quit playing games with my heart.
posted by Milia Amran @ 9:10 PM   0 comments
Petua 8P Ustazah Siti Nurbahyah
1) P yang pertama ialah 'puji' iaitu setiap pasangan perlu saling memuji antara satu sama lain dalam semua aspek kehidupan seperti masakan atau ucapan terim! a kasih apabila diberi pertolongan.

2) Katanya, P kedua ialah
'peluk' yang mana pasangan suami isteri hendaklah selalu peluk memeluk antara satu sama lain sekerap mungkin pada setiap hari kerana pelukan itu adalah belaian penuh kasih sayang.

3) P seterusnya ialah
'penghargaan' di mana amalan memberi hadiah boleh menambah kasih sayang.

4) 'Perhatian'
adalah P keempat yang mesti diambil berat kerana kekurangan perhatian boleh mengakibatkan pasangan terasa diabaikan, katanya yang menulis buku Cakar Harimau - Tips Kebahagiaan Rumah Tangga, Amalan Ibu Mengandung dan Panduan Mencerdaskan Minda.

5) Siti Nur Bahyah berkata, P seterusnya mewakili
'persefahaman'

6) Menurutnya, P selanjutnya membawa maksud
'pergaulan' iaitu pasangan suami isteri mesti menjaga pergaulan masing-masing dengan orang lain bagi mengelakkannya daripada melampaui batas, menimbulkan cemburu seterusnya membawa kepada pembabitan orang ketiga.

7) Beliau berkata, satu lagi P adalah
'percutian' di mana kita perlu merancang percutian berdua-duaan dengan pasangan di tempat yang jauh daripada kesibukan dan kehidupan rutin.

8) Katanya, P yang terakhir ialah
'permohonan' iaitu doa kepada Allah supaya merapatkan kasih sayang antara pasangan suami isteri serta dijauhi daripada godaan kemewahan dan keseronokan dunia.

Siti Nur Bahyah juga menurunkan beberapa amalan doa selepas solat yang boleh merapatkan hubungan dan menimbulkan kasih sayang antara suami isteri iaitu membaca
surah Al-Imran ayat ke-31 atau membacakan ayat ke-200 surah sama bagi mengurangkan panas baran suami.
Beliau berkata, kunci kebahagiaan rumah tangga yang sebenar ialah mendekatkan diri dengan Allah.
Katanya, apabila seseorang insan mengabaikan tanggung jawab terhadap agama, dia akan mengabaikan rumah tangga kerana jiwa yang kosong.

"Ketika kita jauh daripada Allah, iblis yang suka umat manusia bercerai-berai akan menghampiri dan melalaikan kita daripada tanggung jawab terhadap keluarga," katanya.


"sampaikanlah pesanan yang bermanfaat walaupun 1 ayat"
posted by Milia Amran @ 7:17 PM   0 comments
Projek Jumaat 13hb Mac

tadaaaaaaaaa...ni menu aku pada Jumaat 13hb Mac..heheh.kira menu ari ni la..aku masak sambal tumis sotong.. masak lemak rebung... air asam jawa..dan ikan terubuk bakar.... nasi panas2... besh...besh...

lepas masak lauk...baru la aku masak nasi... tgu abah balik semayang jumaat.. skalik tu... nak makan.. baru aku pasan nasi tak masak.. Ya Allah..aku terlupa tekan suis dia... hahahah.... lawak lawak... dah la tengah lapar.... mak n abah apa lagi bantai gelak jer la kat aku... so.. tekan la suis tu.... dan tgu je la nasi masak... pukul 4 baru kita org sumer makan.... ada gaya mlm tak makan gak ni.. kenyang lg siut... heheheheh
posted by Milia Amran @ 6:49 PM   0 comments
Bekal ku...


ok..ni la bekal yg kubawa ke keje... pada ari Khamis lepas..hehehhe..ada rendang limpa..sayur kobis batang... ikang goreng..udang goreng...sedappppp... tapi terbubuh nasi byk.heheh..tak abes lak.... jimat duit..bawak bekal...heheheh...sedap kan...kan...kan...
posted by Milia Amran @ 6:46 PM   0 comments
Rendang Limpa

bagi orang Klang...mungkin familiar dgn gerai SELERA AJO..bertempat di atas Pasar Besar Klang. tapi kalu korang tgk.. tinggal ERA AJO jer... hahahahha.... gerai ni memang la pemes dgn rendang limpanya.. memang dari kecik aku sll makan rendang dia..( ni kalu kes nak makan sketui je.. and kes malas masak)... so khamis ari tu aku p la pasar ( beli stok dapur mak aku).. singgah la kejap kat situ..beli rendang lima 5 ketui daging seketui n pulut rm2. utk bekpes.... ntah kenapa... pulut keras dan tak lemak... rendang pun dah rasa tak macam dulu.. kenapa ek?.. tukang masak berubah ker?. potong selera aku sungguh la.. tapi dalam potong memotong tu... licin semua nya!!!!...hahha.. aku n abah je yg makan. Mak makan sambal nyer aje.. dapat gaul dgn nasi panas memang la sedap... tapi tak sesedap dulu la.. npk gaya.. kena masak sendiri gak la baru puas ati.....
posted by Milia Amran @ 6:38 PM   0 comments
Korang Kenal???
Thursday, March 12, 2009

korang tau sapa dia ni??? meh aku bagi hint.. nama dia UTTHAYA SANKAR.. korang teka la..
  1. apa keje dia?
  2. apa yg dia buat?
  3. apa yang dia perjuangkan?
  4. apa yang bagus tentang dia?
  5. apa yang menarik tentang dia?
dan aku berani kata...korang TAK KENAL dia.. dan tak tau apa yang dia perjuangkan......
posted by Milia Amran @ 12:18 AM   4 comments
Kuih samprit
pedia...musim raya? kuih raya?.. aiseh... bukan la... ni bukan kuih untuk hari raya saja... kuih ini boleh juga di makan bebila masa.. janji ada orang buat... kalu omputih ada kukis.. kita pun ada gak kukis kita... kita kuih bangkit.. kuih samprit... tapi kali ni.. aku nak cakap pasal kuih samprit... kuih ni kak ngah belikan untuk mak.. kuih ni sebalang jer. isi ada la 50 biji(wah..aku siap kira ni!!...) dah tu...aku transfer kuih mak tu kedalam bekas yg kedap udara daaaa.... tapi kuih samprit yg kak ngah belikan untuk mak ni memang sgt sgt sgt sgt sgt sgt sedap.. rapuh..lembut..lemak....minum lak dgn kopi panas. aduhai... tangan aku tak henti menyeluk tupperware... mak aku dah jeling2 manja jer dekat tangan aku yang pantas menyeluk dan menyuap.. menyeluk dan menyuap.. heheh.... dah tu..kuih tu kan untuk dia...skalik orang len lak p balun.. ada yang tepon kak ngah..mintak dua balang (sebalang ganti mak nyer.sebalang aku bwk blk BB ler...)abah pun setuju kuih ni tersangattttttttttt... la sedap nya....
posted by Milia Amran @ 12:05 AM   0 comments
Kueh Teow Goreng
Wednesday, March 11, 2009

ni apa?... gambar tak clear?.. takjelas.... well ni la kueh teow goreng .. ni yang aku mkn isnin lepas time lunch kat keje... ni kat belakang pasar besar TTDI, dekat dgn VADS. harga rm3.50. Rasa??.. ok ok la... tak la sedap sangat.. pada aku sedap lagi yang depan Vista angkasa kat kerinchi tu..yag marlis pun ok ok jer.. cuma tempat tu hot.. sbb tpt lepak... esp pepagi buto...aiyo... mata ku sedap mencuci.. dari yang tak cukup kain.. hingga la yang ke ensem meleleh ailio tengok... hehehe....
posted by Milia Amran @ 11:54 PM   2 comments
My New Sling Bag
Monday, March 9, 2009

hheheheh..akibat hasutan Lily mlm td... hehehe...aku terbeli bag ni.. yee....aku TERbeli.. hahahah.. ala..bag murah2 jer...mn ada duit nak beli bag mahal... janji muat benda2 yg wajib dlm bag aku... itu ini.. ata ati atu... tu jer la... ni bukan jenis kepit. ni jenis sling.. apa ek sling dlm BM... sepang? nyilang?... betui ka?.. ntah la.. BM aku bkn bagus sgt pun.. heheheh.....
posted by Milia Amran @ 7:48 PM   0 comments
Makan Tengahari Ku
ari ni ntah knp.aku tingin utk memasak, so..bukak fridge...yang ada..ikan parang dua ricih.. ikan kembung kucing aku..dan juga ayam. Masak ayam???erkkkk...so aku kena gak la masak ikan parang. aku masak asam pedas. sayur??. korang pernah dgr sayur daun kucai??hehehaku gemor benor sayur ni..eh infact aku memang gemor sumer sayur. kalu mkn kena ada sayur. tak der sayur..tak lengkap meal aku!. aku rasa yang ni aku memang mengikut abah la..makan kena ada sayur.

anyway..bek to my menu.. ikan parang masak asam pedas. dan sayur kucai masak lemak. korang tengok gambar tu.... sedapppppppp... licin aku makan!!... dan tak lupa..penambah selera aku ( not tat i need any....) tomato sos!!..heheheheh....
posted by Milia Amran @ 2:59 PM   0 comments
And the search...

ok.... after few days of driving here and there... calling here and there... finally my search is over...

right wud be the new house..

rent is cheaper...

it has acond in master bedroom, 3 rooms upstairs, one room down, kitchen cabinet, build-in wardrobe in masterbedroom, ceiling fans, water heater in two of three bathrooms, washing area, and..a wet kitchen!!

small back yard for to plant things..(i wonder what....tumeric..lemon grass[ita???].. curry tree..)

small front yard to plant some flowers..(do i hv the strength? time? to do it??)

a porch for a single car..

left neighbour - yes...

right neighbour - no...

front neighbour - erk...????

but overall...i am satisfied with the house.. and end of march... will move in..
posted by Milia Amran @ 3:38 AM   2 comments
A Night Out

dah lama tak kuar... so aku kuar la kejap mlm tadi.bukan pegi mana pun..pegi uptown kota d'sara je dgn lily.. tu gambar si Lily memilih bag..nak membeli.... nasi lemak dinner aku... kulit kerang rebus... isi nyer..dalam perut aku dan perut lily. hahahaha....

orang tak berapa ramai.siok gak la berjalan2 and menengok2... konon nak cari jeans... tapi tak ada kaler yg aku berkenan lak... benda len yang aku berkenan...ADO!!!...heheheh....

kemudian...ada la urutan kaki by OKU tu kan...aku ngan lily konon nyer nak mengurut la tapak kaki...aduhai...tgu punyer tgu punyer tgu... tak sanggup dah tgu... tukang urut pompuan..sorang jer.. skali dia urut.. 30-40minute... aiyooo...tak sanggup kami..so kita gerakkkk.....

before balik singgah lagik gerai yang sama....minum teh o ais.. punyer lama nak dpt!!.. geremssssss.....
posted by Milia Amran @ 3:23 AM   0 comments
Buah Mahkota Dewa
Sunday, March 8, 2009




Info taken from Wikipedia

Pohon Mahkota Dewa (Phaleria macrocarpa) dikenal sebagai salah satu tanaman obat di Indonesia. Asalnya dari Papua/Irian Jaya.


Buah mahkota dewa mengandung beberapa zat aktif seperti:

  • Alkaloid, bersifat detoksifikasi yang dapat menetralisir racun di dalam tubuh
  • Saponin, yang bermanfaat sebagai:
    • sumber anti bakteri dan anti virus
    • meningkatkan sistem kekebalan tubuh
    • meningkatkan vitalitas
    • mengurangi kadar gula dalam darah
    • mengurangi penggumpalan darah
  • Flavonoid
    • melancarkan peredaran darah ke seluruh tubuh dan mencegah terjadinya penyumbatan pada pembuluh darah
    • mengurangi kandungan kolesterol serta mengurangi penumbunan lemak pada dinding pembuluh darah
    • mengurangi kadar resiko penyakit jantung koroner
    • mengandung antiinflamasi (antiradang)
    • berfungsi sebagai anti-oksidan
    • membantu mengurangi rasa sakit jika terjadi pendarahan atau pembengkakan
  • Polifenol

Tanaman atau pohon mahkota dewa seringkali ditanam sebagai tanaman peneduh. Ukurannya tidak terlalu besar dengan tinggi mencapai 3 meter, mempunyai buah yang berwarna merah menyala yang tumbuh dari batang utama hingga ke ranting.

BERKHASIAT UNTUK MENGOBATI BERBAGAI MACAM PENYAKIT :
1. Diabetes
2. Darah tinggi
3. Kolesterol
4. Asam urat
5. Reumatik
6. Masuk angin
7. Flu tulang
8. Jantung
9. Kesemutan
10. Lever
11. Stroke
12. Ginjal
13. Alergi dan gatal
14. Melancarkan darah
15. Keputihan
16. Ambeien
17. Asma
18. Sesak nafas
19. Maag
20. Hepatitis, dll..


itu sumer info aku pinjam...tp gmbr aku tak ciplak.. tu gmbr mmg aku amik snd..bibik klang bawak benih nyer dari Indon dan tanam di rumah..ada dua pokok. Alhamdulillah,...buah nyer lebat dan ramai yg dpt merasainya....even aku pun kadang amik ubat tu...buahnyer ku hiris2...dan ku rebus. air nye aku minum..rasa agak kelat2..utk darah tgi kan...hik hik hik
posted by Milia Amran @ 3:03 PM   0 comments
My Counter
HTML Hit Counters
Website Hit Counter
About Me

Name: Milia Amran
Home: Klang, Selangor, Malaysia
About Me: I am what.. I am.. http://www.facebook.com/neamran
See my complete profile
Previous Post
Archives
Links
Powered by

BLOGGER

© My life....My way... My Style....ME!! .Blogger Templates by Isnaini Dot Com and Car Pictures