My life....My way... My Style....ME!!

jurnal about my life.. my feelings... my style... my preferences... so what???

 
Advertisements

My Love...
Allah s.w.t, Parents, Families, Friends, Purple, Cooking, Cats, SomeWan
My Old Blog

Milia @ Friendster

My Music


MusicPlaylistRingtones
Music Playlist at MixPod.com

Pics
Geng Memasak
Say it all out

ShoutMix chat widget
Why??
Tuesday, April 28, 2009
Why ruin what u have? my
Why close what is not open?
Why away when u are already far?
Why cry when there is no more tears?
Why laugh when it is just a fake?
Why lie things that is already not true?
Why??

Things that is already in my mind.. my head.. and buried under all the tears...the laugh.. the closed door..

U have so little time.and yet u do not utilise it
U have small heart..and yet u want to share it

If I can.. I'll stay behind...
If I can.. I'll stay far...
If I can.. I'll not shed anymore tears.

but the truth is. I cant... all i have is U... deep in my heart.. deep in my soul... deep in my mind.. all i have is U!
posted by Milia Amran @ 12:01 AM   0 comments
Tengahari Bersama SomeWan
Monday, April 27, 2009
ni la nama restoren nya. pemes untuk orang2 di Tanjung Malim


ni adalah hidangan aku di tengahari..


ikan siakap kukus perisa tomyam


prawn butter


telor dadar berbawang


baby kailan beroyster sos


sambal cili nyer



ice lemon tea and apple asam boi

ok.. tghari td, aku kuar makan dgn someWan. kali ni kita orang p makan kat Tanjung Malim. Sempat gak la beli pau Yik MUn yg pemes tu... beli yg frozen nyer..aku lom ukus la.. tapi beli yg dah siap masak ada la dua ketui... tapi aku tak dpt amik gmbr!!.. atterrrrr...kang kena perli dgn somewan lagi

time aku amik gambar2 makan tu pun kena perli gak..

anyway..aku tak kisah... nak amik gak... nak ser ser dgn korang.. harap2 ada yg jejeh ailio... hehehehhe


masa aku keje di LB dulu sll gak p TM ni. tapi tak sll makan di GS ni.. ntah knp.. tapi ada gak la dua tiga empat lima nam kali orang banjer aku makan disini..heheh

kalu korang masuk kedai ni..korang nampak la keunikan kedai ni... di dinding nyer penuh dgn jam antik lelama tu! jam tu memang la tak boleh pakai lagi. tak gerak pun.. tapi byk!!..macam2 bentuk..jenis..and rupa. menarik uuuu...

so sesapa nak pegi... leh la.. kedai ni... hala behrang.. kat tjg malim tu. hehehhee...
posted by Milia Amran @ 11:46 PM   2 comments
Apa kes??
Sunday, April 26, 2009
ni.....aku nak citer kehanginan aku di mlm pagi buto ni... terutama pada driver KELANTAN di KL!! ( sorry ek kalu yg terasa....aku pedulik hapa!!!)... korang kalu dah kalah bola mlm td dgn selangor tu... take it as a gentleman la... jangan la buat jalan tu macam KORANG YG HEMPUNYER!!!! tak reti drive kalu p amik lesen balik!!... mkn jln tak hengat!... drive len kali ikut lane!!... tak reti ikut lane kalu..jangan drive... BUKAN SATU..DUA.. TIGA.. TETAPI EMPAT kali aku di himpit dengan pemandu kelantan yang tak berhemah langsung. makan jalan!!..signal patah gamaknya???..beli kete mahal2 mampu... bawak2 la perbaiki signal kete tu. atau jari tu dah terpeleok utk menolak signal tu keatas..kebawah???? aku memang sakit hati... kalu ko nak accident sendiri.. sesila la...tapi jangan la babitkan kete lain..esp pemandu2 yg berhemah ni... membahaya kan orang len jer la. MEMANG AKU SAKIT HATI!!!!
posted by Milia Amran @ 3:15 AM   1 comments
Thank You..Terima Kasih
Friday, April 24, 2009
those are simples words.. but can really mean a lot if u mean it when u say it especially when it comes with small gestures that you made...

last nite, i request for a nasi lemak with sambal sotong from mak ( sambal nasi lemak mak is the best in the world!!)..and YUP!!. mak cooked for me... and this morning... when it is time for me to go to work. mak packed nasi lemak for my lunch... and some on the table for my breakfast. and of cos..i ate it... happy sangat dapat makan nasi lemak sotong mak!!

and as usual.. before went out to work... salam cium tangan mak abah kan... i kissed mak on the cheek and say THANK YOU!!..and as i go to search for abah... i saw tears on my mak's eyes!!..maybe mak tak sangka I'm going to do that!!..... the thing is...i really appreciate what mak have done for me. and of cos abah too la kan!!...

infact, THANK YOU/TERIMA KASIH will mean a lot to them...

Dear Mak,

I couldn't have asked for a better mother! You're always there to give excellent advice, make great food, go shopping, or just listen. You're truly a terrific mom and a special person too. Thank you for being you! I LOVE U!!

----

Dear Abah,

I am proud to be Daddy's Little Girl! Whether I need a little extra spending money, a lightbulb replaced, a sounding board, or some sympathy, you are always there for me. Thank you for being such a fantastic dad. I lucked out! ILOVE U!!!


----

To All my Dearest Friends, Sisters and family members,

Old and good friends share a piece
Of passion, pain, and pleasure
That no one else, no family can
Begin to know or treasure.

It's as if a secret room
Held their private store,
And every time they met, they could
Go through some special door.

It doesn't matter if they see
Each other every day,
Or years and years go by before
They come and go away:

The moment that they meet it all
Is there--the memories of
Fierce loyalty and times of need
And gratitude and love.

----

To My SomeWan,

It's amazing how I feel when I'm around you,
How my heart pounds when you come into a room.
I look at you and think: My God! How lovely!
And everything I am bursts into bloom.

I feel as though you must, you must be mine,
Not as a possession but a goal,
Something almost unimaginable:
The free devotion of another soul.

As though I were about to enter heaven
Or just within the hour condemned to die,
My mind with one fierce thought keeps running over,
With you, and only you, the reason why.

---

Thank you for all that you have done.
How much love resides therein!
All one's gifts are never gone:
Not seen, perhaps, but stored within.
Kindness is an inner sun.

Your unspent heart a message sends
Of grace and sacrifice hard-won
Upon which happiness depends.


posted by Milia Amran @ 11:23 PM   1 comments
Baskin Robbins Time


hehehhe...saja je sebenornya nak bagi orang jeles kan.. ni ais krim free... sumbang Fadhil... yang kita org pangey dia TAN atau TENG TENG!

ni dah kali kedua sebenarnya..

ais krim memang la sedap kan.. perisa apa aku tak berapa nak pasti... yang pasti aku menyudu dan menyudu dan menyudu... sedappppppppppppppppp.

thanks ek TENG... len kali bawak lagik!!
posted by Milia Amran @ 11:09 PM   0 comments
Cuti2 Pahang
memang..kalu ikut tarikh... dah lama dah ni.. dah almost sebulan.. tapi sbb aku baru dpt balik strreamyx aku di rumah (after one month!) baru ni la aku nak mengupdate.

journey starts on the 4th April.

jumpa di TTDI... kita orang p bekpes kat Genting sempah. makan nasi lemak.. amik ayam goreng seketui.. dgn nescafe ais.. kena rm6!!...adus..mahal... ni nasi lemak bungkus2... bukan nasi lemak cedok2 tu. anyway...cont journey.. smp kontan around 3pm. terus p kedai mak Lily..tengok persiapan acara petang tu...


ANA EDAR


apa acara?.. well....perasmian kedai baru mak Lily, stokis ANA EDAR.



kedai Mak lily


gambar2 ketika berada di Telok Chempedak, Kuantan, Pahang


sementara Lily bz buat keje... aku p jalan2 kat TC.. telok chempedak... sesambil tu aku buat lukisan batik... tengok monyet tuttttttt...hahhaha.. tengok mat2 askar amik test berenang laut ( tang ni lawak...tak mo citer myk.. sbb sensored!)

balik dari TC... acara mak lily dah tamat.. kita org dtg mkn je.. sebenor nya kita orang segan la nak join acara... heheh... kan pemalu!!...

malam... kita orang ronda2 pekan kontan... p pasar malam... then lepak benteng.. jalan2 tepi sungai... tapi ada orang tu tak larat nak jalan! hehhehe.. so kita orang yg larat je jalan la... smp umah dah pukul 1.. mandi2. terus terbaburrrr..



puding raja


esok pagi bangun... terus tolong orang di dapur.. mak lily buat mkn2 untuk orang2 ANA EDAR menu.. nasi beriani, kambing/ayam beriani, dalca, and acar timun. ada mcik lily tu datang bawak puding raja! sedap seyyy... tapi menu yg paling teramat aku gemorrrrrrr... PAIS TEMPOYAK IKAN PATIN! aku amik peluang la ngadap mak dia buat.. ilmu kena kaut oooooo... aku dah chop dua bungkus oooooo. lepas makan2.. kita orang pek2 apa yg ptt.. terus gerak pegi Janda Baik! On the way tu..sempat gak la beli kopok utk buah tangan orang di kampung...( pergh..di kampung!!..ayat tak hengat laa....)



pais tempoyak ikan patin ( or whats left of it la...)


kat janda baik duk chalet KOBAIK. bilik ok.. tapi mungkin sbb datang time ujan... air deras..tak brp bersih.. dan air tersgt dalam!!... had dada aku tu!!!...tapi posing tetap posing kan!!


gambar2 di Janda Baik


kita orang p beli nasi putih 4 bungkus..tomyam daging... mlm... apa lagi menyila la ngadap pais tempoyak!!!.. byk giler aku mkn... tersandar kekenyangan aku.. sedap seyyyy... aku puji la!!..



the dinner...


mlm. tengok tv.. sesatu nya channel yg ado. channel ria!!.. ahahah...tengok pelem CUCI...dan AF konsert yg kitaorg miss that wknd. buhsan sey.... janda baik memalam tak der apo nak buat!!!... ada gak kita org p minum... tapi. buhsan gak.


antara gambar ketika berada di KOBAIK CHalet, Janda Baik


esok nya.. pepagi bangun p cari bekpes.. tak byk pilihan. tapi blasah je mkn. lps tu.. acara melepak dlm AIR!! air dia dah bersih...sejuk gak.. ( tapi pada aku sejuk lagi ulu yam tu...) sekitaran nya tak bersih..dan tak berjaga.. elok ulu yam lagi pada aku (asik2 ulu yam jer ek...)..

lps penat mandi... kita orang layan playground. ehehehhe....apo lagi...posing comel2 la kan!!... hahaha

tengahari kitaorg gerak balik...

balik???. hahahha...buat lawak la tu..



gambar2 di Bukit Tinggi




me at rabbit farm..


kita orang pusing ke bukit tinggi lak... jalan2..posing2... and as an animal lover...aku enjoy masa kat rabbit farm.. aku suka!!...aku suka!!..geram jer tgk rabbit2 tu.. gebus2...besar2... BBQ sedap ni!!...AHAKSSSSS!!! tapi kan..siyesli la.. makan situ mahal.. ais krim yg besa rm1 pun jadi rm3!!.. yg biasa rm2.50 jd rm5!!...air tin pun rm5!!.. giler depa ni.. buat duit tui..mahalllllll

balik dari bukit tinggi... stret p the Curve!.. makan time daaaaa.....

then.. balik la!!..

tamat la cuti aku.. cuti yg tak berapa nak cuti....tapi aku enjoy time aku.. hanging out with frens. ntah bila lagi la aku nak dpt buat mcm tu..memandangkan keje aku yang tak menentu ni!!!.. uwaaaaaaaaaaaaa...

Journey ends on the 6th of April
posted by Milia Amran @ 9:17 PM   0 comments
Menu 23rd April
Thursday, April 23, 2009

ikan jenahak kukus berlada hitam




ulam kacang panjang and petai bersambal tempoyak



pisang muda masak lemak berpucuk ubi dan kacang panjang



tu sumer menu aku malam tadi.. tapi ni bukan aku masak, mak jugak yang masak ..maka jadi lagi sedap la aku makan. balik2 keje petang tu tengok mak dah masak. siap buat pengat pisang tanduk lagi( lupa nak amik gambar... dok menyudu ke mulut jer)....

terharu hati bila balik2 keje tu mak dah siap sumer... tau anak dia balik jer lapo!... ada pengat pisang.. dgn kopi o panas lagi... sedap je aku nyudu.. abah pun sama naik nyudu jer..... mak yang jarang makan malam pun.. makan byk gak malam td.. meriah kita org bertiga beranak makan!!... bertambah gitewwwww...
posted by Milia Amran @ 11:36 PM   0 comments
Happy Bday - April Babies

turns 11 on the 10th of April




turns 41 on the 20th April




turns .... on the 24th April
(hehheheh)



Happy birthday to all....thank you for being there for me.. may you have a great journey of life.. murah rezeki dan panjang umur. aminnnnnnnnnnnnnnnnn

Labels:

posted by Milia Amran @ 11:25 PM   1 comments
Been Awarded
Sunday, April 19, 2009



yang ni receive from yaya_addini... dia award aku benda ni..tapi siyesly.. aku tak berapa paham gak sebenornya benda ni.. nak kena korek yaya ni... opsss.. i mean korek apa citer sebenornya... ( apa kes nak korek dia!!.. ).. aku stret ok!!!!!



ni la muka bront yang dpt ngintai aku dari luar sliding door je.. nak masuk umah.. tapi aku tak kasi.. kena letak luar..



tapi aku memang cat lover la.. most people yang kenal lama.. tau aku suka.. sayang binatang esp berspesis KUCING ni.. tingin bela rimau.. tapi takut kena ngap kalu aku tak bagi makan!.. nak bela kucing utan.. nak kena cari lesen ( adus.s..duit duit..)

berapa banyak kucing aku ada... kang aku bagi list nama kucing2 aku dari dulu sampai sekrang.. tak terbaca lak korang.. cukup la kalu aku senaraikan apa yg ada dengan aku skarang ni....

aku ada.. DRAKE, CIK, CHICO, CLEO, BETSY, GARY, BRONT, GINA, TRI-C, MARBLE and DJ


(psttt.. orang sebelah umah aku dah sound.. dia tak suka kucing!!)
posted by Milia Amran @ 5:52 PM   2 comments
Hari Accident sedunia
ni jer satu2 nya gambar yang aku dapat amik!

ntah kenapa.. ari aku pegi keje tu ari merupakan aku terjuma accident yg paling banyak.. yg gambar ni time aku pegi keje... abes jem jadi nya.. nasi baik aku tak sangkut lama.. kalu tidak mo lambat aku nak masuk keje.. ni .. lori treler bawak wayar apa tah terbalik kat tengah jalan...

on the balik dari keje malam tu plak... ada treler 20 tayar tu langgar kete .. and lenggek motor... aku tak mo tengok lelama.. ( dah pukul 12tgh mlm daaaa).. kete tu teruk remuk nyer di bahagian depan... yg motor tu plak.. lenyek!!!.. yg aku sempat terpandang.. sekujur bodi terbaring di tepi jalan.. bertutup dengan plastik itam!!.. isk.. isk... cepat2 drive away!!
posted by Milia Amran @ 5:47 PM   0 comments
Notice Board IBM27




hehhehe apo ni?.. ni la hasil keras tangan aku menampal dan menstapler... tapi hasil kreativiti kawan aku Rina... ni notice board untuk group aku kat tempat keje... penuh board aku tu aku tampal....
tapi korang pasal tak matahari kat atas tu.. tu hasil idea aku!!.. ceria!!.. meriah!!... macam ahli2 nyer.. hehehhe.... dapat lak mama Azila.. ( yg aku pangey mama godjila).. hehehehe....


posted by Milia Amran @ 5:43 PM   1 comments
Semut oo Semut

aku hangin ni!!!.. umah aku banyak semut!!.. aku tau la yg duk umah ni manis orang nyer.. tak perlu la semut ni datang berhijrah plak ke sini kan.. semut itam besar lak tu...ni semut api tau!!... aku ni dah la agak elegik dengan semut2!!!... abes dah badan aku yg gebus ni ketip dek semut.. penuh dgn polka dot merah2... isk... kurang nnt saham aku kat bursa saham!!.. miahahah (pasan kejap))
posted by Milia Amran @ 5:39 PM   1 comments
Menu Aku
ni mentarang masak kari ( mentarang tu aku kopek dulu..) psstt... ni bukan aku masak.. ni mak masak..



ni plak ikan parang masak asam pedas




kacang buncis goreng bertelor



sayur lobak goreng bercili


ikan senangin masak singgang




celor pucuk ubi




udang masak lemak tempoyak


kali ni aku mintak maaf la ek.. dah tak ingat tarikh aku masak ni... tapi.. aku tau ada orang akan tengok dan akan menjejeh ailio..esp tang udang masak tempoyak tu kan.....


ni saja nak bg byk entry!!!.. muahahahahha
tspi bukan korang tak tau..aku kan memang suka memasak... hehehe... dan juga suka makan!!

posted by Milia Amran @ 5:32 PM   1 comments
Temu KUnci





ok...korang tau apa benda ni?.. ni kira adik beradik cekor.. halia.. lengkuas... temu pauh... sejenis herba ( herba ke??) yang ada di negara kita ni.. yg elok untuk di jadikan ubat... kali ni.. temu kunci ni aku guna untuk mengurang kan kadar keratin dalam buah pinggang. elok untuk orang yg sakit buah pinggang.

elok untuk dimakan sebagai ulam.. tapi untuk orang yg tak suka makan benda yg pedor2.. dan terasa tanah... aku suggest korang buat sebagai sambal... korang kikis kulit.. basuh..tumbuh kasi 3/4 hancur... campur kan dgn cili merah..cili api..(di tumbuk) bawang..(di hiris halus...) dan udang kering yg di goreng dan di tumbuk sket... campur kan sket air perahan asam limau.. makan la dgn petai ka... pucuk2 ulam ka.. sedap!!!...
posted by Milia Amran @ 4:47 PM   0 comments
Cendol Pemes
Tuesday, April 14, 2009






well...cendol ni pemes kat Sg Buluh je... tempat len aku tak tau la kan... tapi dulu kecik2 aku suka makan cendol sini..dengan pekat nyer.. dgn lemak nyer.. dgn manis nyer... tapi skrg cendol ni dah tak sama seperti dulu. santan cair... tak berapa manis...sedap lagi cendol di seksyen 20 shah alam tu..rojak dia pun kira ok ok jer.. tapi sebab dah lapar licin gak la rojak dan cendol aku tu.. ikut kan ati... tak makan la...

kenapa tetiba ada entry pasal cendol?.. ni sumer gara2 aku drebar parents p sg besar. pasal yg tu.. next n3 ek!!
posted by Milia Amran @ 11:56 AM   0 comments
My Counter
HTML Hit Counters
Website Hit Counter
About Me

Name: Milia Amran
Home: Klang, Selangor, Malaysia
About Me: I am what.. I am.. http://www.facebook.com/neamran
See my complete profile
Previous Post
Archives
Links
Powered by

BLOGGER

© My life....My way... My Style....ME!! .Blogger Templates by Isnaini Dot Com and Car Pictures