My life....My way... My Style....ME!!

jurnal about my life.. my feelings... my style... my preferences... so what???

 
Advertisements

My Love...
Allah s.w.t, Parents, Families, Friends, Purple, Cooking, Cats, SomeWan
My Old Blog

Milia @ Friendster

My Music


MusicPlaylistRingtones
Music Playlist at MixPod.com

Pics
Geng Memasak
Say it all out

ShoutMix chat widget
bekpes ku...
Wednesday, December 31, 2008

ni apo?... toseiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii! ada kuad dal cair..kari ayam.kari ikan... tak der sambal kelapa tu. heran gak aku...len dr yg len kan.. mkn tosei dgn neskepe tarik... pergh..best!!!...
posted by Milia Amran @ 2:31 AM   0 comments
The Beauty of a Woman...
posted by Milia Amran @ 2:21 AM   0 comments
Antara nyer....
Tuesday, December 30, 2008

ni Gina and anak2 dia... yg tepi hitam tu.nama dia Comot... anak Gina kelahiran pertama




ni la Bront.. bapa kepada anak2 Gina Kelahiran dua.. tgk bulu bapa...dgn Gary n Gugel!! hahah...sama... begitu juga dgn tompok di kepala...sama dgn bapa!!





ni la Gina dan anak2 nyer.... tgh berjalan pun anak2 dia nak bergayut menetek...



yg ni pulak... nama dia Gugel... anak Gina..




yang ni plak.betsy




yang ni plak Gary... tgh muka sememeh... sakit mata lak tu



ni Gina tengah jilat badan... tgk la ekor dia.. sejak beranak...ekor nye makin menyusut bulu!!.. iskk


posted by Milia Amran @ 1:02 AM   0 comments
Pergaduhan...
Monday, December 29, 2008
semalam...masa aku tgh bekpes sorang2 kat ofc...aku terdengar kapel bergado...apo yg di ckp kan membuatkan aku terdiam sejenak dan membuat aku termenung dan berpikir...

pompuan tu cakap....

"kalu betui abang sayang saya...abang tak akan buat sebegini pada saya... abang tak akan cuba mengubah diri saya....abang tak akan mengongkong saya...abang tak akan memaksa saya meninggalkan benda2 yang saya suka...abang tak akan memisahkan saya dgn kawan2 saya...."


laki tu cakap...

"apa yang abang buat...dan kenapa abang buat.. sayang kena tanya diri sayang sendiri...abang buat demi kebaikan sayang dan kita"


aku kompius.. tak cukup sempurna ke pompuan tu.. (mana ada orang sempurana..)..kenapa kita nak mengubah seseorang itu walaupun kita menyayangi dan menyintai dia... bukan ker dah jadi "cinta bersyarat"..kalu ikut omputih kata conditional love... kita kalu boleh menyintai, menyayangi, mengasihi seseorang itu.. biar lah tanpa syarat... atau omputih kata "unconditional love" kita terima baik buruk seseorang.. cantik hodoh seseorang...baik jahat...jangan kita nak yg baik dan cantik sahaja... dan kita tidak boleh menerima keburukan.. kehodohan orang yg kita sayang itu..memang benar... mana ada manusia yg akan menolak kecantik keindahan kebaikan etc... tapi tak bermakna kita kena tolak keburukan.. kehodohan..kejahatan seseorang itu. mana kita tau dalam keburukan...kehodohan dan kejahatan itu ada hikmat... ada hikmah...ada rahmat...


setiap insan itu akan cuba jadi yg terbaik utk org yg dia sayang, cinta dan kasih... tapi jangan jadikan itu alasan untuk menolak keburukan, kehodohan dan kejahatan yg sedia ada pada diri seseorang itu.. kita cermin diri kita... adakah kita juga sebaik, seindah yang kita harap kan ada pada pasangan kita?..


setiap kejadian itu ada pro dan kontra nya... ada hikmah...ada hikmat...


kita pikir-pikir kan lah.....


nobody is perfect....
posted by Milia Amran @ 11:06 PM   0 comments
Tahun Baru
topik biasa jer kan...seperti biasa.. orang akan tanyer... apa azam tahun baru ni... apa korang nak buat... camner korang nak buat.... hahahha.. setiap tahun berazam.... berazam untuk jadi lebih baik..berazam untuk kawen..berazam untuk jadi anak yg lebih soleha...berazam untuk jadi isteri soleha...berazam untuk jadi ibu mithali...berazam untuk jadi pekerja cemerlang...berazam untuk diet...tapi..adakah azam itu tinggal menjdai azam atau korang dapat kecapi?

azam aku??.. hehehhe....byk sebenor nyer azam list aku... tapi..biarlah aku sorang jer yang tahu... hehehehe...korang tak yah tau la apa azam aku....heheheas if korang nak tau sangat pun kan...€

apa2 kan....aku nak amik kesempatan ini mengucap kan selamat tahun baru 2009... dan slamat menyambut Maal Hijrah 1430H

a new start...
a new beginning...
semoga semua berjalan dengan baik...
dapat yg lebih baik...
kita jadi yang lebih baik...

aminnnnn
posted by Milia Amran @ 9:32 PM   0 comments
Nasi Ambang
Sunday, December 28, 2008
hahah...mesti korang terkejut tengok topik nyer kali ni... nasi ambang... some might call it nasi ambeng... is a jawa traditional nasi as i refer to it la... dulu.. masa aku kecik2.. setiap balik kampung Jeram, Kuala Selangor, excited sangat kalu arwah atok ada kenduri to attend.. bukan apa.. dah tentu dia bawak balik nasi ambang sebungkus.. kita org kalu dpt.. bukan mkn mlm tu jugak.. kitaorg kena peram nasi tu semalaman.. esok baru makan time bekpes... baru nasi tu lagi kaw.. sbb dah terperap dengan daun pisang..


dulu.. aku tak tau process nak dapatkan nasi ambang tu... skalik... arwah atuk buat kenduri di rumah nya.. masa tu la aku baru tau.. aku heran nasi yang begitu banyak di bubuh dalam satu talam besar yang berlapik kan daun pisang sahaja... ayam sekor( dibelah 4)!.. ikan cencaru masak kicap pekat 4 ekor!..ada mee goreng.. tempe goreng... rempeyek...sayur kacang pjg di goreng bersama suhun(berkicap)...dan paling penting... SERUNDING KELAPA!!.. serunding kena sedap oooo baru la nasi tu jadik kick!!...

bila talam tu di angkat keluar... satu talam utk 4 orang.. kemudian.. ketua stiap talam tu.. akan memotong nasi tu kepada 4 bahagian.. ayam separt sorang.. ikan sekor sorang.. dan yg lain2.. di bahagi sama rata...kemudian..setiap ahli talam.. akan kaut bahagian memasing...ke....jeng jeng jeng.. daun pisang jugak!!.. siap berlapik surat kabar dan seutas tali memasing. so dia orang bungkus la bahagian dia org Kemudian bawak balik ke rumah memasing.

senang kan.. tak payah basuh pinggan time kenduri... hahahahaha....

ni korang tengok la nasi ambang yg aku dapat mlm td... makan pagi td.. tapi sebab makan sorg2... tak kick. kena makan reramai. macam aku kecik2 dulu. makan berebut2 dgn sepupu2 aku yg lain. nikmat mkn berebut ni... seronok...

skrg ni aku prasan.. tak ramai dah org buat kenduri style nasi ambang ini. mungkin tak semua org suka style ni.... ntah la.. pada aku.. ni satu tradisi yang ptt di kekal kan.. infact.. nasi ambang yg di jual secara komersial.. tidak sesedap dan semenarik apa yg aku perolehi dulu2... plus.. aku heran.. nasi ambang aku beli.. tak tahan bila di perap smp esok. tapi yg kenduri.. boleh tahan.. lagi lama.. lagi sedap bau daun pisang tu meresap ke nasi....
posted by Milia Amran @ 9:14 PM   0 comments
Kesunyian...
Friday, December 26, 2008
korang pernah tak merasa yang korang sebenor nya sunyi???.. memang korang ada kawan.. ada family...tapi some how some where korang sunyi... korang ada apa yg orang ingin kan...tapi korang tetap sunyi....


itu yang aku rasa kan di saat2 begini.. kadang2 meleleh gak air mata bila di pikirkan kesunyian ni.... aku tengok kawan2 aku macam happy je.. jeles memang jeles... tapi... apa guna nak jeles kan.. sbb aku tetap terasa sunyi.... bukan aku tak der kawan...aku ada... tapi.. aku tetap rasa sunyi.. kenapa ek?..mungkin kah diri ini makin jauh dari yg sepatutnya?.. atau makin dekat pada yg sepatutnya.. membuat aku merasa sedemikian?... ntah la...

ari berganti ari.. minggu berganti minggu...bulan..tahun...semua nyer berganti...dan aku.. masih seperti ini!!!...
posted by Milia Amran @ 9:24 PM   1 comments

congratulation to SU n ERI for their wedding.. and the new born baby Muhammad Adam Shah... ntah bila dia orang kawen pun aku tak tau. Lebih terasa di hati ini bila aku tidak di jemput untuk menghadiri nyer... ye la. ingat kita kakak angkat dia... dah tentu dia akan ajak...rupanya... tak di ajak pun... tau2 jer dah dapat anak jer trasa ooooo...especially after we all have gone through...tak sangkat diri ini akan di ketepikan.. tak per la... apa pun ucapan tahniah untuk Su n Eri, semoga berkekalan hingga akhir hayat... insya`Allah....Aminnnnnnnnnnnnn


Labels:

posted by Milia Amran @ 9:16 PM   2 comments
More nice pics
Wednesday, December 24, 2008




posted by Milia Amran @ 10:04 PM   1 comments
Nice Pics




posted by Milia Amran @ 9:35 PM   0 comments
Old blog-home
for those yang baru nak mula2 baca my blog... hahah.... my old blog is as follows:

http://mcik.blog.friendster.com/
posted by Milia Amran @ 9:30 PM   0 comments
Welcome to my new blog-home
Welcome guys... this wud be my new blog... the old one in fs too troublesome la.. nak upload gambar makin payah.... jap ok jap tak ok... lelama naik geram lak... anyway..contents remain the same there.. cuma lps ni.. fs-blog tak di update kan... hanya kat sini jer..
posted by Milia Amran @ 8:55 PM   0 comments
My Counter
HTML Hit Counters
Website Hit Counter
About Me

Name: Milia Amran
Home: Klang, Selangor, Malaysia
About Me: I am what.. I am.. http://www.facebook.com/neamran
See my complete profile
Previous Post
Archives
Links
Powered by

BLOGGER

© My life....My way... My Style....ME!! .Blogger Templates by Isnaini Dot Com and Car Pictures