My life....My way... My Style....ME!!

jurnal about my life.. my feelings... my style... my preferences... so what???

 
Advertisements

My Love...
Allah s.w.t, Parents, Families, Friends, Purple, Cooking, Cats, SomeWan
My Old Blog

Milia @ Friendster

My Music


MusicPlaylistRingtones
Music Playlist at MixPod.com

Pics
Geng Memasak
Say it all out

ShoutMix chat widget
Nasi Lemak Antarabangsa - Tmn Melati
Sunday, May 31, 2009








apa ni?.well..ari jumaat ari tu, Lily dari Kontan turun..so lepas keje, aku jumpa dia kat ofc la. tgu dia... dia stuck dlm jem. Dia sampai je...aku terus p keramat amik adik aku anak beranak. kami lapar!.. so kami p la cari tempat makan. tny pun tny... memasing tak tau nak mkn mana...so aku ajak depa p try makan nasi lemak antarabangsa kampung baru... tapi ni cawangan dia..kat tmn melati restoren mmg besar and gah la.. ID memang cantek n cool... tapi tang makanan!!..aiseh men... FAIL!!!.. sambal tak sedap!.. nasi tak lemak! (kata nasi lemak..)... harga??.. jgn citer la.. terkujat aku... nasi lemak biasa rm2.95... tambah paru (contoh...) tambah la rm3.95!.. tak ke meroyan tu??.. ayam lain lak... isk.isk...air???.. dah la tak sedap... contoh...adik aku Ery amik air Calamansi Juice.. rasanya??.. tak masam..tak kelat.. tak manis dan tak sejuk!!!. Su..amik mee goreng... aiyoooo... tah hapa rasa.. lily amik nasi lemak telor mata kerbau...aiyo.. fail... AKU??.. lagi la fail.. amik paru... paru rasa macam dah expired!!... aku sound jer budak tu..bg tau dia paru tah hapa rasa!!...

to me... tempat tu wud b my 1st n last la.. tak ado nyer aku nak pegi situ lagi... tak berbaloi dgn wang yg kita bayar..

so dari 5 bintang.. aku bg....SETENGAH BINTANG jer...

cuma....aku tak paham org yg masih p sana dan boleh enjoy the food there.. sedap ke?.. tak reti makan ker???
posted by Milia Amran @ 2:39 AM   3 comments
Minat??
Thursday, May 28, 2009
as most of you who have known me....knew me... should know.. that I LOVE TO COOK!. yup... LOVE to COOK..and LOVE to EAT!! ahahah.....

satu minat yg dah lama aku simpan semenjak dua menjak ni...

anyway...minat is back!!...and m thinking of expanding the hobby into something that is fruitful!.

kalu korang tengok di kiri bawah.ada list kawan2 yg punya minat yang sama. dari situ korang boleh belajar and get new recipes...at least that is how i learn...

so...enjoy reading all those list.. more will be updated from time to time..
posted by Milia Amran @ 11:30 PM   0 comments
Mari mkn....
Wednesday, May 27, 2009

ye...aku cuti ari ni.. dan aku di rumah aku... so aku amik kesempatan ini(pergh ayat...) untuk masak... membasuh..menyapu..mengemop.... melipat dan apa2 yang ptt orang buat di rumah sendiri!.. atter... nak biarkan umah bersepah..??? kita org pompuan..bz mana pun...cbuk mana pun...kena buat gak apa yg boleh...

so skrang ni. pinggang aku sakit!!... hahah..penat.. letih...tired... tak per... petang leh kawer tido.. hahah.. esok keje.. :(...

ari ni..aku masak peveret aku. masak lemak tempoyak..kasi kaw pedas. baru berpeloh makan... dgn ikan goreng.. hajat nak cari pucuk ubi.. tapi tak ado!!.. so aku goreng buncis jer la... ok per... janji ada sayur... baru la makan tu seimbang.. kan.......
posted by Milia Amran @ 1:46 PM   0 comments
Pening
aku tengah pening... pening memikirkan..... MENU!!!

hahhaha... macam la besar sangat kes nyer ek...

well..sabtu depan.plan kami adik bradik nak buat besday abah kat umah aku,... tapi main course would be from me la.. yg len tu bwk side dishes and kekker jer la. so diaorang tgh tgu apa menu aku....

ni yg aku tengah pikir...western?... local?..chinese??... aiyooooooo... indian?.. sapo plak nak buat tosei 30 kpg!!!.. hahahah...

kalu western....aku igt nak buat seafood carbonara... salad.. baked potatoes.

kalu local....aku nak cari sayur2 kampung.... buat sambal belacan..ikan bakar...air asam.. ulam2.

kalu chinese...erk...NO IDEA..

kalu indian....ingat nak buat tosei?...idli?.capati?.... aiyooo... tumbuh muscle aku ni kang menguli...

korang ada idea?... ada cadangan?.... meh la..tolong la.. bagi aku!.

BBQ aku tak mo buat.. penat aku nnt!.

apa ek?. pikir2...baca2 mag.... surf2....cari idea!!!
posted by Milia Amran @ 2:41 AM   1 comments
Selembut Wanita...
Monday, May 25, 2009
Ujar lelaki, wanita itu lemah
Ujar wanita, mereka adalah lembut
Antara lemah Dan lembut... ..besar perbezaannya
Namun Ada yang tidak re la mengakuinya
Telah ditakdirkan ... kerana lembut wanita
Tidak gemar perbalahan.. Kecuali jika terpaksa
Lalu wanita pun diam.....


Diam seolah-olah menerima...
Dalam diam, wanita gigih melaksanakan kewajipan
Dalam diam ,wanita terus terusan bekerja
Di pejabat sebagai kerani... di rumah sebagai suri
Dari sebelum tercalit garis putih di subuh Hari

Hingga jarum jam tegak bertindih jari
Lelaki yang mengaku kuat .celik Mata sarapan sudah terhidang
Apabila pulang dari pejabat... di kerusi malas longlai terlentang
Isteri dikatakan lemah... bergelut di dapur memasak
Suami yang mengaku gagah... bersantai di hadapan TV tidak bergerak
Selesai memasak wanita menguruskan anak-anak
Menyapu sampah,mengemas rumah yang berselerak
Lelaki keletihan kerana memandu di jalan sesak
Berehat,menonton TV sambil tergelak
Dalam diam wanita dianggap lemah... terus berlumba dengan masa
Memandikan anak, melipat pakaian dan membasuh baju

Kakitangan semua digerakkan dengan laju
Menyiram pohon-pohon bunga yang mulai layu
Sebelum solat Magrib untuk sujud... Menyembah yang Satu
Makanan dihidang selepas solat
Selesai kerja rumah,anak-anak diajar mengaji
Sedang suami tersadar semula seperti tadi
Sebagai isteri kesetiaan wanita sentiasa diuji
Dalam diam semua tugas rumah segera dibereskan
Lelaki terpelajar celik hati... Ingin menghapuskan diskriminasi
Lantang membela nasib wanita... .
Memberi kesedaran supaya segera bangkit
Meminta lelaki jangan lagi memperlakukan wanita mengikut adab tradisi
Hukum agama telah terpapar

Tugas suami mengemas rumah,menjaga anak
Membasuh pakaian,menyediakan makanan
Jika suami tidak terdaya melakukannya
Seorang pembantu wajar disediakan
Lelaki yang hanyut dalam keasyikan
Tidak mampu menerima perubahan
Rela bertahan bagaimana jua
Asalkan cara hidup tradisi terus dinikmati
Dalam diam
Wanita yang sering dianggap lemah
Meneruskan hidup dalam segala kekuatan

'KeKaYaaN YaNg PaLiNg KaYa iaLaH AKAL,
KeMiSkiNaN YaNg PaLiNg BeSaR iaLaH JAHIL,
KeBuRuKaN YaNg PaLiNg HoDoH iaLaH SESAT'

Tak perlu mencari teman secantik BALQIS,
Jika diri tak seindah SULAIMAN,
Mengapa mengharap teman setampan YUSUF,
Jika kasih tak setulus ZULAIKHA,
Tak perlu diri menjadi seteguh IBRAHIM,
Jika tak sekuat SARAH,
Mengapa didamba teman hidup seistimewa KHADIJAH,
Jika diri tak sesempurna RASULULLAH S.A.W,

Tak guna Ada MATA kalau tak dapat MELIHAT,
Tak guna Ada HATI kalau tak tau MENILAI"

posted by Milia Amran @ 10:28 AM   0 comments
Kasih Syg Berdasarkan Bulan Lahir
Saturday, May 23, 2009

Berikut ini hasil analisanya


Untuk Milia yang lahir di bulan March.

Berikut ini adalah analisis kasih sayangnya :

- Mudah menawan hati pasangannya.
- Sentiasa ingin didampingi oleh pasangannya.
- Sangat pemalu dalam meluahkan isi hati.
- Sangat baik dalam menjaga perhubungan.
- Amat sukar melupakan pasangan yang dicintai.
- Perasaan cemburu yang minima.
- Sangat manja dan sering ingin dimanjai pasangannya.
- Mudah memilih pasangan tanpa berfikir dengan waras.
- Sentiasa mengharapkan keistimewaan dari pasangan.
posted by Milia Amran @ 10:10 PM   0 comments
Analisa Kaler Ikut Tarikh Lahir

Berikut ini hasil analisanya


Aura Warna yang sesuai untuk Milia adalah : Purple.

Berikut ini adalah analisis sifatnya :

Misterius, peduli dengan orang lain, dan mudah tertarik dengan sesuatu. Hari-harimu bisa menyedihkan dan menyenangkan tergantung dengan suasana hatimu. Sosok pribadi yang populer diantara teman-temannya, namun mudah bertindak bodoh dan mudah sekali lupa.
---

siyesly... aku memang suka purple dari dulu sampai la ni.. tapi aku tau.. aku bukan mudah lupa.. apa yg terjadi..aku akan ingat smp mati... menjadi pengajaran utk ari ari yg mendatang. hehehe... bertindak bodoh tu.. hehehe.. manusia kan!.. hahahaha
posted by Milia Amran @ 10:07 PM   0 comments
Purple Day - 22 May



kat ofc bebaru ni ada buat PURPLE DAY. in support of RELAY for LIFE for the Cancer National Society. I feel that is my obligation to support this foundation...as many of my family members are with cancer.... wanted to join in the RELAY for LIFE...but time does not permit me to do so...
posted by Milia Amran @ 9:12 PM   0 comments
Dinner besday abah
Thursday, May 21, 2009


ok... kali ni aku banjer abah makan stimboat kat SILVER POT kat TTDI.. aku pernah pegi tempat ni dulu masa buka posa dgn someWan..so aku decided to bawak abah lak...cuba something new n different la kan...tak kan asik nak makan tomyam jer..tak siok langsung..

alhamdulillah..abah enjoy the dinner and love the food...

for me.aku memang la suka kan.. hehehehe



oh ye... petang tu...aku buat bubur jagung.. punyer la sedap... hehehe... taruk gula melaka... beli kat pasar pagi tu.. jagung giler murah... 3 tongkol..baru rm1...so aku beli rm3... puas aku menyagat isi nya... dah seperiuk...dan selepas di agih sana.. ( termasuk juga perut aku)... puas giler aku makan bubur jagung kali ni....
posted by Milia Amran @ 7:09 PM   1 comments
HAPPY BIRTHDAY ABAH

ni la abah aku.. heheheh... tahun ni dia ni genap 70thn... biasa la..orang tua kan penyakit tua tu memang tak dpt lari la... tapi yg kronik.. abah nyer lutut la.. kekadang sian gak tengok dia.susah nak bergerak.

sapa tak sayang abah kan.aku pun sayang abah...tapi aku mungkin jarang ucapkan pada abah.. ntah la.. memang culture kita melayu kan.jarang sebut perkataan sayang pada abah tu depan2.. pada mak tu cam sll kan

abah memang byk tolong aku.. dari segi apa pun...aku lebih senang berbicara dgn abah...( pstt..mak aku garang banget) tu yang kalu bercerita dgn abah pun meriah... (kot tu yang turun kat kami adik beradik...).... dgn abah tak pnh tak ada citer.... bg jer dia topik..harus ada citer nya...

kalu aku cuti.... aku off... aku drebar abah..bawak p pasar...p kedai...p bank.. p spital. aku tempat abah bertaup kalu abah nak naik tempat tinggi... aku tak kisah.. sbb dari kecik sampai aku besar..abah tempat aku bertaup.. sampai sekarang pun.. susah aku..aku cari abah gak...

abah aku ni cikgu pencen...dulu dia cikgu disiplin... ari-ari blk skolah..dia dok citer dok libas.. dok pukul anak orang (dedulu. parents tak kisah cikgu2 pukul anak...)..janji anak mereka jadi orang...cuba skrg...cikgu kena libas blk.. kena pukul balik....tapi alhamdulillah...abah tak pernah pukul aku ( tu tugas mak.. hahah)... abah tak pernah paksa aku buat benda yang aku tak nak... dulu dia bagi aku kebebasan untuk memilih bidang yang aku nak ceburi lepas SPM...(walaupun aku tau... di dlm hatinya..dia ingin seorang anak nyer ikut jejak langkah nyer menjadi pendidik)...

abah tang makan bestttttt... hehehe.tu sebab aku cumil!hahaha.... kalu p memana.. makan dgn abah seronok......kalu aku balik klang...menu dia... nalerrrrr....tak aku...mak aku yg masak kan.. dia beli barang jer... hehehehe....

apa2 pun abah... I LOVE YOU!! HAPPY 70th BIRTHDAY.. semoga abah panjang umur...murah rezeki.dan abah masih sempat meng****kan aku....
posted by Milia Amran @ 6:00 AM   0 comments
Menu 20/05/09
heheh.korang boring ek? atter blog aku pasal makan jer.. welll...boring tak yah baca ler...aku suka bab ni. aku suka bagi orang tengok... aku suka orang jejeh ailio...aku suka intro benda2 yang pelik yg korang tak pernah makan..tak pernah jumpa.....

tapi kali ni menu aku biasa jer...





untuk breakfast... ada rendang ayam...kari lala... makan dgn pulut kukus..



untuk lunch plak.. laksa..
posted by Milia Amran @ 1:29 AM   0 comments
Remis dan Pucuk Peria Laut





hahhahaha.....kali ni aku nak citer plak pasal remis....and pucuk peria laut.. yup..ni sumer benda2 yang terdapat di pantai kampung aku... dedulu..remis tu kita org korek sendiri.. sekarang ni kita org beli jer la.. tapi mahal.. rm5 sekilo.. remis nya kecik2 je... tapi tang pucuk peria laut tu..memang tak dapat di pasar2.. orang pun mungkin tak reti nak makan sayur ni... tapi pada keluarga aku. sayur ni memang sedap. rasa dia pahit2 sket (atter...PERIA!!)...

untuk menu kali ni...aku masak dedua...masak lemak!!.pergh...manis nyer kuah dia.. sedap sey... tambah plak dgn sambal belacan belimbing buluh..nasi panas.... sedap nyaaaaaaa.... hirup kuah macam tu jer pun terasa puas sangat...
posted by Milia Amran @ 1:23 AM   0 comments
Temu Pauh




korang penah tengok TEMU PAUH?... erk... aku pun tak berapa reti nak explain.tapi ni spesis halia..kunyit la.. nama scientific dia CURCUMA MANGGA.... banyak khasiat temu pauh ni....

TEMU pauh tidak asing lagi bagi masyarakat desa, selain halia, kunyit, lempoyang dan lengkuas. Rizomnya yang masih muda dan pucuk atau daun muda biasanya dibuat ulam. Bunga, terutama brakteanya dibuat ulam atau dijadikan ramuan penyedap rasa dalam kerabu. Temu pauh juga dianggap ubat yang dapat menyembuhkan demam.


anyway...temu ni...hasil "korekan" dan "galian" pakcik aku di kampung....dan hasil nya...seperti yang mak aku masak la...hahahahha.... senin pagi abah tepon suh balik...sbb mak buat ACAR TEMU PAUH...aku dengar...dgn serta merta..YEHAAAAAAAAA...bukan senang nak dapat temu pauh ni... dan masakan mak...mana yang tak pernah tak sedap kan..so aku sanggup balik lepas keje.. esok nya... temu pauh..temu pauh.. menjilat2.. aku makan... mak masak acar..campur dgn karot sket..timun sket..bawang putih seket..and cili...ala..stended masak acar kan... korang kalu tak reti masak acar...p refer resipi acar ek... tapi biasa nya...mak akan campur dgn ikan... lagi sedap kalu dapat ikan bagok.. tapi tak dpt...yang ado ikan jenahak dan ikan merah...sumer mak boh dlm acar dia... dan acar yg ciput ni..di agihkan kepada 5 umah...aku retype.... 5 RUMAH.... rumah mak... rumah aku.. rumah long.. rumah kak lang.. and rumah kak ngah... sket sama di rasa.. itu kata abah.. esp kalu benda susah nak dapat kan...
posted by Milia Amran @ 12:55 AM   0 comments
My dinner
Sunday, May 17, 2009

ntah kenapa aku tingin bebnor makan mee hailam...tapi aku tak mo beli...aku nak yg home made.. so otw balik keje..aku beli mee and sket sayur... kat umah.. bkk fridge.. apa yg ada dlm fridge...aku lebur.. maka nya dpt la mee hailam spt di atas...taraaaaaaaa..... ada putik jagung.. sawi... cendawan hitam... udang...daging...karot... sedappppppppppppppppppppppppppppppp
posted by Milia Amran @ 10:16 PM   1 comments
TEACHERS DAY
Saturday, May 16, 2009
Holiday Info

The National Education Association (NEA) describes National Teacher Day as "a day for honoring teachers and recognizing the lasting contributions they make to our lives."

HISTORY OF TEACHERS DAY

The NEA gives a history of National Teacher Day:

"The origins of Teacher Day are murky. Around 1944 Arkansas teacher Mattye Whyte Woodridge began corresponding with political and education leaders about the need for a national day to honor teachers. Woodbridge wrote to Eleanor Roosevelt who in 1953 persuaded the 81st Congress to proclaim a National Teacher Day.

NEA along with its Kansas and Indiana state affiliates and the Dodge City (Kan. ) local lobbied Congress to create a national day celebrating teachers. Congress declared March 7, 1980, as National Teacher Day for that year only.

NEA and its affiliates continued to observe Teacher Day on the first Tuesday in March until 1985, when the National PTA established Teacher Appreciation Week as the first full week of May. The NEA Representative Assembly then voted to make the Tuesday of that week National Teacher Day."

NEA-isk...macam initial aku lak. anyway...poem below for all teachers... HAPPY TEACHERS DAY

Wonderful Teacher

With a special gift for learning
And with a heart that deeply cares,
You add a lot of love
To everything you share,
And even though
You mean a lot,
You'll never know how much,
For you helped
To change the world
Through every life you touched.
You sparked the creativity
In the students whom you taught,
And helped them strive for goals
That could not be bought,
You are such a special teacher
That no words can truly tell
However much you're valued
For the work you do so well.
posted by Milia Amran @ 10:11 PM   1 comments
Lupakannnnnnnnnnn yang lama
Cliche kan ayat tersebut...tapi pada aku banyak makna yg tersurat lagi tersirat.... hanya aku dan aku dan aku jer yang memahami nyer..

korang ingat iklan sabun DAIA... kan itu tag line dia.. lupakan yang lama...bila ada yang baru..

korang kalu dah dapat yang baru... leh kira lupakan yang lama la....

kalu nak susun jadual ke aktiviti ke...... susun ikut yang baru.. tak yah susun ikut yang lama... paling tidak pun... ckp la.. " nnt susun yang lama ikut yang baru"...

wah.. ni baru...ni lama?...

aku tak kisah la...

menten lama pun ok...

jadi lama pun ok.......

barang lama.. barang tak berapa nak di pandang....

barang lama.. barang tak berapa nak di pakai.... ( tapi bukan barang pakai luar)

biasa kan.. orang kalu dapat barang baru.. barang lama mesti tolak...

tapi

tanpa yang lama..tiada yang baru...

tanpa yang lama..yang baru tiada makna

tanpa yang lama..yang baru menten baru..(aku snd dah tak paham ayat aku)

tanpa yang lama..tanpa yang lama...

hahahaha...

ayat2 tak sedar diri.....
posted by Milia Amran @ 8:16 PM   3 comments
DBKL oooo DBKL
kete ku di depot DBKL

isk...isk. semalam hari angin aku... hahaha... tapi silap aku gak la.. park kat tempat tak sepatut nya...park sesuka ati.... atter parking space bukan banyak mana pun kan....

turun kul 9... kete aku ada lagi di situ....

atter turun kul 1145... eh... eh.. mana keter aku??? uwaaaaaaaaaaaaaaa... kena kidnap ka?.. uwaaaaaaa..... dari perut yg kelaparan banget... terus tak lapar.. ati aku menten berdebar...

tanya wak... kata nya ada kete tunda tadi...

tunda?? TUNDA??? uwaaaaaaaa...


bergegas aku ke DBKL....

SAH!!...SAHIHHHHHHHHH...kete aku kena tunda... nasib aku baik sket sbb di tunda ke jalan pahang aje...

berlari aku cari Kak Zura (OM).atter nak minta permisi balik awal..kena claim kete b4 compound tutup.

laju jer jari aku mendail nombor orang tu."tulun...tulun....amik kat ofc..mo p claim kete.."

tepat time yg di janji kan..aku turun..dia di situ...

terus p depot DBKL.. (bangang nyer operator... kata lps esso...sesat barat aku...rupanya lepas Caltex)..

jumpa pegawai tunda...banyak benor borang nak kena isi.. isk.isk..

berlari aku p jumpa pegawai perundangan lak..atter tengah bulan..mintak rayuan pengurangan la....

alhamdulillah dapat.... so dari kena bayar rm155.aku perlu bayar rm115 ajer... ok la tu..dari tak der kurang langsung kan!..

dan...kete ku pun kuar....

serik2...serik2..
posted by Milia Amran @ 6:34 PM   1 comments
Menu 14/05/09

gambar tak berapa clear.. tapi ni ikan kecik2 masak lemak cili api dgn belimbing buluh..


sambal tumis udang petaiiiiiiiiiiiiii...sedapppppppppp


seperti biasa la.. kalu aku kat klang memang aku ni memasak jer.. ( atter dah masak kompom2 aku makan..tapi lagik KOMPOM makan kalu mak aku yg masak.sesimple apa pun mak masak..kompom aku makan SEDAPPPPPPPPPP je..)
posted by Milia Amran @ 6:15 PM   0 comments
Menu 13/5/09
Thursday, May 14, 2009
ni nak tunjuk kan menu aku di umah mak pada 13/5/09!... menu simple tp sedappp



menu pertama... kerabu mangga... as u all can see...aku siap amik gambar bahan mentah nyer lagik!!... tapi aku lupa buh dlm gambar tu garam n gula sket.. heheheheh....



menu kedua..ikan keli salai masak lemak cili api....yg ni... aku lupa amik gambar bahan2 kisar nyer... asik belek ikan jer... ikan ni beli murah2 jer.. ada 6 ekor rm5. beli kat pasar malam..

aku anta lauk ikan keli tu sket kat long and kak lang.. Fatimah..kata sedap!!.. ( kembang lobang hidong ku!!)... hehehehhe

cuma gambar sayur jer aku tak amik....sayur aku bendi celor.. cicah dgn sambal belacan buah bacang...ada petai..n jering...sedap...abah makan bertambah2....
posted by Milia Amran @ 1:05 AM   1 comments
Pokok Mangga Mak Lg





heehhehe.kali ni berbunga lagi.... last time buah sempat sampai besor penumbuk aku jer...tapi mak still tak dapat rasa buah tu lagi..bila buah tu di kidnap oleh orang2 yang tak bertanggungjawap!! (aku heran gak..sbb pokok tu dlm kawasan umah dowh!!)

kali ni aku tengok pokok makin lebat berbunga..... harap2... buah nyer pun...lebat menjadi... hehhehe
posted by Milia Amran @ 12:55 AM   1 comments
Gus, Gooey and Grace

meh ...meh...nak kenal kan anak kucing aku yang terbaru...ni anak Gina n Bront. Kali ni sumer ikut Gina...bulu je ikut Bront ( pendek2 kasar) heheheh... as usual..selepas pening2 pala pikir nama... came out with Gus, Gooey and Grace ( tq for the idea).. 2 jantan...1 betina... elok jer dok dlm kotak tepi tv aku tu...dah almost a month... Gina tak mengalih kan sangat anak dia.. Alhamdulillah... mungkin sebab tak er tpt nak di alihkan. semua pintu bertutup rapat.. hehehehe.... and as usual...aku tak leh tengok anak kucing!!!. gerammmmmmmmm grrrrrrrrr.... ku picit2 tinger nyer...kalu boleh ku gigit2 (gilor apo nak gigit tinger anak kucing!!).... aku tak dpt nak identify which is which.. as you all can see in the pics...semua bulu kaler lebih kurang sama jer... aku kena tgu besar sket. nak tgk dari ekor....(fuh...jgn la ekor sama gak...masak aku nak identify sapa sapa..)
posted by Milia Amran @ 12:33 AM   0 comments
Hati Yang tercalar
Sunday, May 10, 2009
hati adalah benda yang paling susah untuk dijaga... baik hati sendiri... hati kawan... hati keluarga... hati ibu bapa sendiri atau hati insan yang kita cintai....kadang kala.. tanpa kita sedari.. apa yg kita lakukan itu, apa yang kita katakan... apa yang kita tunjukkan.. apa yang kita tuturkan..mencalar kan hati sesorang yg rapat dengan kita.. dan kita kena akui.. kecalaran itu..susah sembuh... amik masa untuk sembuh....kalu sembuh pun. tak akan seperti sedia kala.. hilang sudah "kehatian" itu.. hilang sudah "kemesraan" itu... hilang sudah "kerapatan" itu...pendek ayat... hilang sudah HATI...

aku akui.. kebelakangan ini.hati aku memang tercalar...dan aku tau.. calar itu akan berbekas selamanya di hati ini.. calar itu tidak akan sembuh...tidak akan pulih sedia kala...

hidup tetap diteruskan....

aku berbisik pada hati aku...

"apa yang kita terasa..orang tak tau.. apa yang kita lalui.. orang tak rasa... apa yang kita pendam.orang tak nampak...

apa yang orang nampak... kesalahan kita.. kesilapan kita. keburukan kita. keaiban kita..

ko ada aku.....aku ada ko.. kita jaga sesama sendiri..

supaya kita tidak terluka dan tercalar lagi...

kita belajar dari kesilapan masa lalu..masa lampau kita...

biarlah orang mengata kita hati batu...hati keras.. hati kering...

hakikat nya hanya ko dan aku je yang tahu..."


posted by Milia Amran @ 12:10 AM   0 comments
Untuk Mak. Pn. Hajjah Rahimah bt. Hj. Sedan
Friday, May 8, 2009
posted by Milia Amran @ 7:51 PM   0 comments
Minum-minum
makan roti salad jer.tapi fail sket...rasa tak sedap
cantik kan mug nyer?. ingat nak kidnap dah...hahah.


main entrance



side entrance




antara ID dia... not bad gak la



me and yaya


ok. mlm td. p menghantar adik aku balik... aku kolek haya di Kl..dan kami p minum di NZ Jalan Ampang...sekadar nak menerai sesuatu tempat yang baru... tempat dia kewl... nice place la untuk melepak ID cun.. harga pun stended mamak jer.. makan.. erk.. tak tau lagi. baru menerai roti salad je.. air.... em...air mamak...stended la kan..
posted by Milia Amran @ 7:33 PM   0 comments
Mandi Sungai Lagi

Adam Shah kepenatan selepas di buli dlm air.. tak sempat pakai bj.. pampers apa tah lagi.. di balut dgn towel jer terus pengsan tdo!!



bihun yang aku goreng... bihun spore bodoh2 jer ni.



anything yang korang prasan?.. antara nyer tu gmbr umah2 di perkampungan orang asli... yg lg satu tu??


yang ni..gambar mandi sungai lerrrr...

trip kali ni...aku p kat Perkampungan Orang Asli..di area Serendah. Dekat jer dgn umah aku...

pagi2 aku dah bangun untuk menggoreng bihun ala spore.. then.. kek2 aku potong... jajan jangan lupa...air.. sumer siap masuk dlm bakul. ( makan kucing kena bagi dulu....sian depa kena tinggal).

kali ni sonok!!.sebab..TAK ADA ORANG... heeheh sungai itu AKU YANG PUNYA!!!... seronok giler... tak yah berebut tempat duduk... masuk sungai senang ati jer... memang besh la.. Adam pun excited mandi sungai... smp kepenatan lepas naik... ehehehhe...

sonokkkkkkkkkkkkkk

aku lalu depan satu umah..umah ker?... tapi depan tu dia tulis KLINIK..tapi penuh dgn semak samun.... apa lah salahnya kan klinik tu di jalan kan..klinik KERAJAAN tu. ( sau lagi usaha BN).. ntah la.... heran aku kan elok kalu ada.. bagus untuk orang2 Asli kat sini..

mmmm....
posted by Milia Amran @ 7:16 PM   0 comments
My Counter
HTML Hit Counters
Website Hit Counter
About Me

Name: Milia Amran
Home: Klang, Selangor, Malaysia
About Me: I am what.. I am.. http://www.facebook.com/neamran
See my complete profile
Previous Post
Archives
Links
Powered by

BLOGGER

© My life....My way... My Style....ME!! .Blogger Templates by Isnaini Dot Com and Car Pictures