My life....My way... My Style....ME!!

jurnal about my life.. my feelings... my style... my preferences... so what???

 
Advertisements

My Love...
Allah s.w.t, Parents, Families, Friends, Purple, Cooking, Cats, SomeWan
My Old Blog

Milia @ Friendster

My Music


MusicPlaylistRingtones
Music Playlist at MixPod.com

Pics
Geng Memasak
Say it all out

ShoutMix chat widget
MENU RAYA .......
Friday, November 27, 2009

ni pic overall ek... tgk...tgkkkk



ni nasi beriani



kuah kacang berayam


kambing beriani


keputat??.. hahahaha ketupat daaa


masak lodeh


rendang daging



jelatah


ayam masak merah


spageti bolognaise



mari mari kita bagi jejeh ailio... muahahha... ni adalah antara menu2 raya aidil Adha aku.

amacam... best?... tak best pun ada aku kesah??.. aku yg nak makan... hahahah

mlm raya tu... aku buat spageti bolognaise. as usual.. sambutan HANGAT!!

utk menu pagi raya.. aku ada... Nasi Beriani, kambing beriani, jelatah, ayam masak merah, rendang daging, kuah kacang berayam, masak lodeh, ketupat, papadom, kek buah, n brownies

nak resipi??.. ahhaha.. cari sendiri la dowh!!!... tak kan nak di suap...

utk esok... aku dah plan.. tempoyak udang, celur pucuk ubi.. ikan terubuk masin... antaranya la.... tambahan menu len aku tak tau heheheh... yg pasti ailio jejeh lagik!!.. hahahah
posted by Milia Amran @ 11:43 AM   0 comments
SURPRISE!!!!
Tuesday, November 24, 2009

terkujat?.. terkejut?? tok sah kan korang... AKU ni aaa...sendiri terkujat..terkejutbila OM aku bagi sijil ni kat aku pagi tadi...dan aku..dapat la RM80 bocer JJ... ahakssss..

tak sangka doooo....
posted by Milia Amran @ 8:02 PM   0 comments
Bersawang

pergh...bersawang dah blog aku ni... bkn tak der citer... ADO.. tapi..bak org len kata PENYAKIT M datang.... ahaksss...alasan!!!

ari tu aku blk klang...semata2 nak bwk abah p pasar utk beli barang basah utk raya aji ni kan... petang tu.. aku tingin nak makan puding roti. hajat ati nak buat style Naked Chef... tapi hajat badan aku yg malas ni... aku buat yg simple je... ( gmbr sebelah bkn menunjukkan puding aku hanget... tapi terlebih gareng...aku suke yg gareng2)

aku buat tak byk.. sebuku roti jer...hajat ati nak bawak p ofc mlm tu... tetapi!... anak2 sedara aku balik. mentang2 cuti skolah kan.... sume pakat nak dok umah wan smp raya aji ni... makanya... puding aku tu... tak smp ke ofc... depa mkn skali duk hadap je... ahaks....

nabiha...siap cium aku ucap TQ...sbb buat kan puding roti tu...sedap katanya!!..kembang gak la lubang hidung aku...dan puas ati aku.. bila orang mkn abes.... dan puji!!
posted by Milia Amran @ 7:38 PM   0 comments
Happy Birthday Dear...
Sunday, November 15, 2009

diam tak diam.. org tu dah masuk 39thn.. hahhaa tuo dah!! kita org celeb kecil2an je...

menu kami..ikut selera dia la...western!!!... atas permintaan dia.. mac n cis... aku join kan dgn ayam goreng...mashed potatoes, coleslaw n brown gravy... sirap bandung soda...

kek?.. buhsan dgn kek choc... i opt for mango cake...

HAPPY BIRTHDAY....SEMOGA PANJANG UMUR AND MURAH REZEKI... MUAHS!!
posted by Milia Amran @ 8:25 PM   0 comments
Ikan Keli ooo Ikan Keli....

kali ni aku nak citer tentang binatang peliharaan aku yg ketiga...( pertama dah tentu la kucing2 kesayangan aku tu... kedua PUYU aku yg menjaga umah...)

IKAN KELI... yer..betui.... aku bela ikan keli... ada 50 ekor semuanya... aktiviti ni aku jalankan di kolam umah abah... pada mula nya... kolam tu penuh dgn ikan koi.. tapi asik mati jer... taruk ikan talapia.. lps abes di tuai hasil... aku beralih arah ke ikan keli ( dah family aku pun gemar ikan keli (minus abah n mak tak makan..))...

modal nyer.. rm30 jer utk aku beli anak ikan. lps tu every week.. rm7 utk makan nya... dan setelah 3 bulan aku membela.. hasil nyer tu ku tuai!!... sakan makan ikan keli... dapat jugak la aku bagi kat neber.. adik bradik aku.. haya.. dan yg mana size kecik lagik.. aku campak balik dlm kolam.. tunggu next week bila Nad balik cuti dari asrama... aku tuai lagi...

setelah abes kut tuai nanti..akan ku taruk benih yg baru...

ikan keli2 aku besar2...puas makan.. masak lak goreng cili api... perghhh... enak hidangan!!

yg kompom nya. ikan keli aku bersih.tak berbau.. tak berlendir sangat... dan tang makan di jaga!!... tanpa was2 untuk di makan....
posted by Milia Amran @ 7:27 PM   0 comments
The 3Gs


LET ME INTRO.... GINA... GRACE... and GOOEY

the mother is GINA la... ni la buah ati pengarang jantung diamond umbrella aku kat umah.. GIna tu baru kematian anak 3 ekor yg tak sempat ku beri nama...Grace mood menggatal dah abes.. tapi si Gooey.. ya habibi ya maulana...bunyi... mcm jantan kemaruk!!...

aku memang tak bagi kuar... sbb aku tak mo depa bunting lagi... cukup2 la.... had kan quantity nyer....
posted by Milia Amran @ 6:44 PM   0 comments
Kuku panjang
Saturday, November 14, 2009
Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama seperti memelihara sekandang babi, jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang....
bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk kesemua babi-babi tersebut.....
potonglah kuku anda.

The Truth
Jangan ada niat simpan kuku panjang, walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking.
Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak.

Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka melepak sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong, dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala.

Percayalah.
Pasal tabiat berkuku panjang inilah yang membuatkan orang Melayu mundur dan tidak berjaya.
Syarikat Melayu yang bangkrap dan rugi teruk adalah kerana mempunyai pekerja dan pemilik yang berkuku panjang .

Untuk yang bujang beringatlah.
Kalau hendak cari pasangan dan mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek... Insya-Allah.


Additional info
Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam najis manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri.

Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali rhu. sesudah bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan , Nabi Muhammad Saw.. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari:

1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)

dan jangan memakai pada jari:
1] jari tengah
2] jari telunjuk

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

Perhatian : Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan.

p/s: saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara- mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi saw. memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi saw. senang je kita dapat kita pahala.

posted by Milia Amran @ 9:04 AM   0 comments
Mak jatuh lagi....
Sunday, November 8, 2009

ntah la... tak tau aku nak kata apa... mak aku jatuh lagi.. kali ni jatuh tangga kat SKMC (Sri Kota Medical Center), camner leh jatuh...aku pun kurang pasti la....

as usual mak aku p rutin cek-up dia.. otw nak trun tangga p kete ( abah tgu dalam kete)... dia jatuh..berlari guard situ menolong mak...

dan akhirnya... tangan mak aku bersimen!!.. patah di tangan yg sama. lokasi yg berlainan... isk.iskk...

nasib baik Tun dah ada skrg ni... tak la teruk aku kena berulang alik ke Klang-Rawang-Keje... tapi aku tetap kena balik Klang sll.. ..
posted by Milia Amran @ 12:36 AM   0 comments
3 kittens
Monday, November 2, 2009

ni.. anak terbaru GIna... yg dapat hidup untuk 2 minggu jer!!.. kenapa 2 minggu jer?.. DRAKE makan anak2 kucing ni... geram nya aku!!. tak terkata...

sedey ati aku. masa nak amik bangkai2 nya utk di tanam... skarang Gina mkucing kehilangan anak...sibuk dok cari anak dia merata tempat.. tak sempat aku nakbg nama kat kittens ni..
posted by Milia Amran @ 8:34 PM   0 comments
Zoo Negara











ahad lepas.. aku, Su, Eri and Adam pegi melawat ZOO NEGARA . Giler lama aku tak pegi. aku rasa last aku pegi... masa aku Darjah dua... ahahha..kira2.... berapa puluh tahun aku dah tak p Zoo.. berkeluasan 100 ekar... pergh... besar gak... tak tau la berapa kilometer aku jalan ahad lepas. dengan cuaca yg panas terik.. berbotol2 air masuk... penat sey...

binatang2 rata ari tu aku tengok sumer buat tek mata je.. mungkin sbb cuaca yg begitu indah untuk mereka2 ini tido... tak aktif langsung... isk..isk...

tapi aku rasa.. musim mengawan gak!!. hahah sbb byk gak yg kandang2 yg jantan2 nyer tengah sibuk jet yg betina nya...ahaksss...

Zoo negara ni byk lagi yg kosong.. yg masih perlu di sini.. kawasan yg masih perlu di perlihara dan di perbetuikan serta di percantikan dan di perindah kan... kesian aku tgk haiwan2 ni.. mcm ada yg tak terbela jer rupanya....

Adam seronok tengok binatang2 tu.. esp tang bg makan kat... apa ke benda nama binatang tu... rusa? seladang??.. ntah la...aku tak brp nak ingat lak... tapi kita org leh beli food dia RM3 consist of carrot and keledek... bagi suap kat mulut dia.. lidah yg kuar.. tu diaaaaaaaaaaa... takut sey tgk. tapi tak yah tgu Adam jer yg seronok...aku pun seroonok gak....puas ati gak la bayar rm20 tu..
posted by Milia Amran @ 8:16 PM   0 comments
Visit From a fren

last saturday...far far away fren (from penang) came... kawan ni namanya Azian Khairuddin tp aku pangey YAN je...minah ni br lps xcident..abes muka tgn dia sume... ni dia datang jln2 sbb mc lama sgt la tu...ahakss.s... ikut mak ayah dia p umah Mak Teh dia di Sg BUluh... so aku ngan Haya p visit dia kat sana la... kalu dia tak sakit tu..sah2 pegi meronda ler tu..

anyway Yan..semoga cepat sembuh... kita berjimba Disember ni...ahaksssssss
posted by Milia Amran @ 7:23 PM   0 comments
My Counter
HTML Hit Counters
Website Hit Counter
About Me

Name: Milia Amran
Home: Klang, Selangor, Malaysia
About Me: I am what.. I am.. http://www.facebook.com/neamran
See my complete profile
Previous Post
Archives
Links
Powered by

BLOGGER

© My life....My way... My Style....ME!! .Blogger Templates by Isnaini Dot Com and Car Pictures