My life....My way... My Style....ME!!

jurnal about my life.. my feelings... my style... my preferences... so what???

 
Advertisements

My Love...
Allah s.w.t, Parents, Families, Friends, Purple, Cooking, Cats, SomeWan
My Old Blog

Milia @ Friendster

My Music


MusicPlaylistRingtones
Music Playlist at MixPod.com

Pics
Geng Memasak
Say it all out

ShoutMix chat widget
Mari Kita Beraya....26th Sept
Monday, September 27, 2010
kali ni... aku bukan beraya mana pun... ni sebenornya... open house umah kak lang aku... tapi utk sebelah abg azam..as usual.... main chef kena datang.... aku ler tu!!... menu kak lang aku ni sokmo pelik sket.... ada soto.... ayam bakar... coleslaw...whipped potatoes...karipap...kek buah... kuih sagubersusu...scramble egg...buah2n...baked beans... sweet buns...and nasi goreng cina...

3 round aku kena masak nasi goreng..... berkali aku kena mix coleslaw and whipped potatoes....ramai tui orang datang...walaupun ari ujan!!.... sbb ari ujan...makin ramai yg makan banyak....ahaksss....

by 4pm aku dah serender..... penat ler....nasib baik si Mi ado...kalu harap aku berdua jer dgn bibik.... mo pengcan aku!!!....
posted by Milia Amran @ 9:59 PM   3 comments
Mari Kita Beraya....17th Sept
Tuesday, September 21, 2010
weekend yg lepas... sbb aku cuti panjang sket dari biasa... sket jer la...xtra shari je.... heheh... family aku nak datang umah.... alamak.... pening pala aku ni... nak mengemas... nak memasak... nak p sopping lagi...adoyai.... tapi alhamdulillah... aku berjaya membuat nyer sorang diri!!!.. yesss.... aku buat SORANG diri tanpa bantuan orang len....

yg datang parents aku...kakak2 aku.... cik haya.... and andak aku... ucu tak dpt datang sbb zaki tak sehat.... ijan jimah adik beradik...tak tau la aku naper tak datang.....




memandangkan aku masak sorang2..... so menu aku simple jer.... aku buat nasi tomato, kari tulang bersayur....ayam masak merah...jelantah timun nenas.... dan aku buat juga tauhu sumbat... goreng wedges... tak der kuih manis..... buah pun aku lupa nak beli... boleh???




seperti biasa... di hujung majlis..... acara yg di tgu2 oleh anak2 sedara aku..... duit raya time...adoyai...kopak mak der nak oiiiiii

acara membuli musti ada sket.... masa bagi dui raya..anak2 sedara kena cium!!... hahahha... yg best si izlan la... cemolot!!!... hahahhahaha



pada yg datang...TIME KASIH DAUN KELADI.......
posted by Milia Amran @ 8:51 PM   0 comments
Apa lauk kita??
ari ni aku kat Klang... infact dari semalam lagi sebenornya... smlm kena bawak abah p spital.ada appointment dgn doctor saiful.... tapi. doc tu plak p obersi... hangen aku... tau je la HTAR tu punyer le "senang" nak carik parking kan.....

ari ni balik keje...aku bawak abah p pasar besar Klang...cr ikan.... aku pun cari ikan utk kucing aku skalik....

balik dari pasar...aku kena la masak.....

menu aku simple jer...

ikan cencaru di bakar.,....


pucuk paku di buat kerabu

dan sambal tumis udang petai....

sedapppppppppppppppppp aku masak.... hahahha... puji diri sendiri leh?.... sapo lg nak puji kan...
posted by Milia Amran @ 2:52 PM   0 comments
Raya bertukar ke Doa Selamat
Sunday, September 12, 2010
ketibaan nenek sedara aku, WAN CHIK, dan family...bila aku cakap family...ie.. ada pak lotak sekeluarga.... mak edah sekeluarga.. pak buyung sekeluarga...pak mat sekeluarga.... yg tak ada... pak meli sekeluarga and cik yah sekeluarga....

so mak target nak bg lunch... ok la... menu paling simple aku buat.. sbb kesuntukan masa..dan bg short notice.... aku balik dari kedai tgk2 depa2 dah smp...



ni kari ayam aku...


ikan kembung masa asam pedas daun kelsum

peria goreng telor


dan kenapa aku kata jadi kenduri doa selamat kecil???.. bukan family Wan Chik ajer... Najib n wife, Syuhada datangm Bang Ngah sekeluarga datang.. andak mai sekeluarga pun datang...

memang penuh umah...aku kena buat dua hidang...

posted by Milia Amran @ 8:47 PM   0 comments
SELAMAT HARI RAYA
SELAMAT HARI RAYA....MAAF ZAHIR DAN BATIN... to my families...friends and foes...far near.....


berlalu la sudah bulan Ramadhan...dan kini Bulan Syawal muncul semula.... penat kita berpuasa sebulan...dan kita menyambut nyer dgn kegembiraan dan kemenangan....

seperti biasa.... setiap raya..tugas aku...di DAPUR....so mari kita p DAPUR MILIA...untuk mengetahui apa menu di Pagi raya....



ini gambar keseluruhannya..hahhaha....ada yg tak letak lagi ni sebenor nya..



ni ketupat pulut...ni aku yg nak..sbb aku suka makan ketupat ni.... buat sendiri lagi baik...lagik lemak..lembut jer ketupat nya...bua tak byk....dlm sekilo pulut jer...


yg ni...ketupat nasi... tahun ni buat byk....dalam 250 biji...



since niece aku sorang tu tak makan ayam and daging...aku buat kan dia kari alale.... sejenis seafood yg pemes di kampung aku sedap... tapi bukan dia jer yg makan...SEMUA pun kaut baikkkkkkkk


yg ni..kuah kacang...normally aku taruk ayam....tapi kali kuah kacang kosong sj



ni plak rendang daging aku.... aku ada gak buat rendang limpa/paru... tapi aku lupa amik gambar dia... hehehhe


yg ni plak... my signature dish for raya... kalu sedara mara dtg... sumer tanyer menu aku yg satu ni.... ni lah dia.>SAMBAL GORENG JAWA.....



yg ni...signature dish kampung aku....rendang kerang berpucuk ubi!!...sedappppppppp... kalu makan dgn nasi panas...hahhaha


yg ni stended la... sayur masak lodeh...
posted by Milia Amran @ 8:33 PM   0 comments
Berbuka di Luar


2 days before raya.time aku berbuka dia luar...hahhaha..ni jer time aku off....

so 1st day.... aku berbuka di BIG PLATE, Subang Permai...Buffet Ramadhan..RM33... the food was ok ok jer... dulu aku aku mkn buffet situ..sedap... tapi kali ni...rasa dia kureng sket la. tekak aku macam tak terima sgt.... variety kureng... tak replenish sangat dan tak dgn cepat.... choices sgt la limited....

dessert dia kureng... byk jelly jer... yg to me... rasa semua lebih kureng sama.. cuma kaler bentuk n cara presentation yg berlainan....

yg aku tak thn tgk...ado sorang mcik ni...punyer la tamak n gelojoh... amik desert in a cup punyer la byk smp tak leh bawak dgn betui dan mengakibatkan dessert ni jatuh...berderai kaca....

aku tak hengat sgt apa yg di hidangkan.since this event took a week ago... been bz lately...lambat nak menghapdet blog aku... well...better late than never ait!!..



2nd day.... thanks to Kak Ngah....aku dapat 2 voucher berbuka di Buffet Ramadhan Grand Blue Wave Hotel in Shah Alam....

yg ni...BEST!!!.food was good....byk pilihan... byk variety..yg paling aku suka... dia nyer pecal jawa...and kambing bakar... perghhhhhhhhhh...mengulang yg tu jer.. dessert dia mmg berjenis2.. aku naik rambang mata tengok....ada tradisional...ada modem...sumer pun sedap...

Note : aku dah tak ingat gmbr mana goes to which day...so aku collage kan jer sume... hahhaa..jgn marah...
posted by Milia Amran @ 8:08 PM   0 comments
Berbuka Di Taiwan House, Ampang Point
Monday, September 6, 2010
hari ahad..... 5th Sept...aku berbuka di luar dgn Su, Eri and Adam... dah lama ku nak p makan di sini... di mana???. TAIWAN HOUSE di Ampang Point...ni kira tempat one of my peveret la... harga ok... rasa sedap... mmg aku puas ati la...

korang jangan la tanyer aku apa nama menu yg kita orang makan...sumpah aku dah tak berapa ingat.. hahah.. yg aku ingat.. ni semua masuk perut kami.... kenyang giler......





dan aku sempat gak amik..gambar bunga2 api yg masih di jual di tepi tepi jalan.... psttt....bukan kata bunga api mercun dah di haramkan ke???... tapi kenapa masih byk yg menjual nya??.. mmm...


posted by Milia Amran @ 8:40 PM   0 comments
Majlis Berbuka di PJ 4th Sept
Setiap tahun.... dalam bulan posa..mesti ada acara n punyer.... tapi kali ni..di penghujung Ramadhan baru di jalan kan.. memandangkan kak ngah p Umrah baru2 ni kan....

acara ni selelu nya dari kedua2 belah pihak... sebelah abg Ngah n sebelah kak ngah ( family aku la tu)

acaranya... kita berbukad gn kuih muih..... maghrib berjemaah.... makan malam.... isyak berjemaah... dan di ikuti dgn sembahyang Terawih berjemaah....




seperti biasa.... kita kena berbuka dgn kurma.... kali ni ada tambahan... ada buah pic... kacang cerdik..

menu.... makanan utama... nasi lemak sambal sotong.....


dan juga soto....


korang jgn tanyer aku la... nape lasagna long agak gelap...hahaha.... alasan long... guna oven baru... so long tak reti nak mengejas nyer lagi.... apa pun... licin..



ni kuih talan kacang ijo... dari orang sebelah...



dan juga roti jala... dari orang sebelah..


and this... my signature dish setiap ramadhan.... aku pangey KEBAB MSIA.... resipi??.. rahsia... hahahha.....first kuih yg abis!!... suka benor ati aku.... makan dgn sos.... tapi sos aku tak amik la gmbr... sos bukan sos botol ek...sos pun buatan sendiri...HOME MADE....


oh yer.... k.lang bawak ayam goreng... kalu korang npk... ayam tu dlm kumpulan nasi lemak tu ...

di samping tu... ada buah melon..tembikai..suku langsat....jelly kelapa... air stroberi... air kopi....

heheh...menu besar?... atter family pun besar.... hehehehe..
posted by Milia Amran @ 8:18 PM   0 comments
My Counter
HTML Hit Counters
Website Hit Counter
About Me

Name: Milia Amran
Home: Klang, Selangor, Malaysia
About Me: I am what.. I am.. http://www.facebook.com/neamran
See my complete profile
Previous Post
Archives
Links
Powered by

BLOGGER

© My life....My way... My Style....ME!! .Blogger Templates by Isnaini Dot Com and Car Pictures