My life....My way... My Style....ME!!

jurnal about my life.. my feelings... my style... my preferences... so what???

 
Advertisements

My Love...
Allah s.w.t, Parents, Families, Friends, Purple, Cooking, Cats, SomeWan
My Old Blog

Milia @ Friendster

My Music


MusicPlaylistRingtones
Music Playlist at MixPod.com

Pics
Geng Memasak
Say it all out

ShoutMix chat widget
Menu Berbuka 29th August
Monday, August 30, 2010

menu aku kali ni agak simple.... kita ada sayur bayam masak bening... ikan goreng...kari daging...sambal ikan bilis... di samping itu.... aku ada goreng sukun....and bubur jagung.... telor penyu tu...mak aku punyer...aku tak berapa gemar...kembang setaman tekak aku makan... heheheh.... oh ye.... aku goreng mee hailam... permintaan abah.....


Cikgu Normah...bagi pecelllllllllllllllll....sedap!!
posted by Milia Amran @ 1:16 PM   0 comments
Four Sisters Complete...
Sunday, August 29, 2010

Dua minggu pertama bulan posa ni.. dua kakak aku tak ada..k.long and kngah p mengerjakan umrah di Tanah Suci....pada minggu ketiga ni...baru cukup kami berempat berkumpul.... so faham2 jer la...kalu dah berempat berkumpul...kekecohan..kebisingan....kegamatan... pergh!!..cukup segalanya.....

Menu kami...

Long bawak agar2 buah...dan bubur caca
k.ngah bawak roti bom... and ayam tandoori...bubur lambuk
k.lang bawak..ikan pari bakar..batang keladi masak asam rebus..
aku...bawak mac n cis..and buah2an..

mak plak..masak sop tulang..masak lemak tempoyak udang...celor pucuk ubi and jantung pisang.

tang air lak.... k.lang buat sarsi oren...and kopi...

PENUH meja makan....
posted by Milia Amran @ 9:51 PM   0 comments
Berbuka Bersama Cik haya...
Jumaat yang lepas ni kan cuti awam utk Selangor... tapi bagi aku tak cuti la..sbb aku KL.. hehehe.. walaupun aku duk Selangor...aku keje KL.. tapi Cik haya kita cuti... dan memandangkan malam tu kami ada jemputan di rumah Cik Su.. utk sambut besday Adam yg ke2... so mlm tu. Cik haya berbuka umah aku dulu.




ni jer la hidangan yga ada...berbuka pun utk 3 orang jer... kuih2 tu Haya yg beli.....


ni ...umah aku tengah pesta buah2an...tetiba kat TESCO buah murah giler...aku pun terborong la.. hahhaha


yg ni salad jer...aku tuang thousand island on top of it...


yg ni ayam goreng......aku menerai tepong serba guna yg baru... baru beli kat pasar klang...sedap gak la tepong tu..rangup esp kalu makan masa panas


yg ni....aku buat atas permintaan cik Haya la.... mac n cis aku....
posted by Milia Amran @ 9:18 PM   0 comments
New Addition
ok..kali ni aku citer pasal new addition to my family... tapi ni bukan family aku di Selayang... tapi ni family aku di Klang... selepas sekian lama nya... abah agreed to bela few kittens. mak biasa la.. tak berapa nak suka.tapi abah dia jer..dia amik gak.. kucing ni.. aku amik dari Cik Haya kita....




yg ni.. ku sangka betina...rupanya jantan...kalu betina... nama dia sah dapat NICOLE RITCHIE...tapi jantan...dapat la nama PRINCE... very2 playful and tak takut orang...nabiha cukup geram dgn yg ni sekor



yg ni plak..kompom betina.. nama dia PARIS HILTON...hahaha... jgn memain ko... nama kucing glamer...

ikut abah... nama nak di bagi nya tompok (kat Paris) and Kluang ( kat Prince)... atter nama tak glamer. apa kes.. tak besh langsung... cucu sume pangey nama ikut pilihan aku.. hahahaha





sorry la gambar tak berapa clear... camera hp aku ni dah agak bengong.......
posted by Milia Amran @ 9:08 PM   0 comments
Menu berbuka Posa
Monday, August 23, 2010
Punyer la lama baru aku nak hapdet citer utk gambar2 ni... sebenornya citer bukan panjang mana pun.. infact aku dah lupa half of the story,... hahahah.. cuma yg aku ingat.. menu2 dia jer. tu sbb ada gambar ni aaa..... punyer la teruk.....



ari sabtu.... before k.ngah and k.long balik dari umrah... aku n k.lang go for western la utk jamuan berbuka posa kat umah mak...as usual.. weekend jer mesti makan besar..menu besar... keluarga besar....

aku buat spageti ..k.lang bawak ayam goreng..sesambil tu... aku buat mash potatoes...and coleslaw...

ada gak popia...and kuih tepung pelita.... as usual...gerenti licin...


ari ahad pagi tu long balik...so aku kena p amik kat KLIA... so by the time balik aku dah penat nak masak yg grand2.... menu aku simple je... sambal tumis udang petai.... masak asam rebus ikan parang... asparagus goreng belacan... ikan jenahak masak lemak berbelimbing...kuih cekodok... hahahha.... di tambah plak memacam buah dari Tanah Suci... oh ye... Cikgu Normah..jiran aku... bagi Sira Ubi Kayu..



ari isnin nyer menu pun sama simple... NASI AYAM..... kuih beli jer la... ada karipap..kuih lopes... tepong pelita.. and kuih sum sum....
posted by Milia Amran @ 9:24 PM   0 comments
Menu Berbuka 16hb Ogos
Monday, August 16, 2010
aku kalu kat umah klang menu berbuka memang besar2....cuba aku kat umah sendiri...hahahha... snd masak...snd tgk pun tak lalu!!..


ni... rebung campur daun soh campur lala masak lemak... cicah plak dgn sambal belcan yg pedas.. perghhh....sedap nya... ni kalu dpt ikan goreng pun sudah menjadi di selera ku!!


ni plak...ayam masak merah aku.... sedap!!!.. aku campur sumer... tongkeng.. pedal..ati... ayam... hehehe...


ni grg pisang nangka... maid aku goreng..aku pun tak tau knp goreng pisang tu jadi lagu tu.. hahah


yg ni plak sambal tumis ikan bilis berpetai... tu dia.. bulan posa pun makan petai... ada aku kesah??. nan ado!!
posted by Milia Amran @ 9:04 PM   0 comments
Ikan Ijo
Sunday, August 15, 2010

korang tau apa benda ni.... memang la ikan kan...kalu tak tau gak aku pun tak tau la nak kata apa kan....

gmbr ikan ni aku amik kat tesco..pelek benor rupa ikan ni.. kata nya ikan laut dalam...aku tak pnh jumpa... apatah lagi aku penah makan kan... nak makan pun cam tak lalu jer aku tengok kaler ikan sebegitu ijo!!!...

apa ek nama ikan ni????
posted by Milia Amran @ 8:37 PM   1 comments
Weekend 14th n 15th August
selalunya dalam bulan Ramadhan ni...weekend acara berbuka beramai2 dgn kakak2 aku... tapi sebab long n kak ngah tak ada....maka yg ada aku dan kak lang.... so menu agak kecik...kalu tidak penuh meja tu...terkejut tengok benda makan... kali ni buat simple jer....

menu kami untuk ari sabtu.... nasi lemak sambal udang... ada gak la goreng paru...ada buat roti jala kuah doyan... beli kuih tepong pelita.... popia basah...air cincau....

simple jer kan.....


untuk ari ahad 15th August lak..... lagi simple memandangkan yg ada di rumah... aku, parents, maid and Nabiha (anak long).... yg len tak ado... so... aku masak pun simple jer la...

bawah ni gambar bubur lambuk dari Telok Menegon... thanks to Kamal (kawan sekolah rendah lu...)... aku dapat 3 bungkus... sebungkus aku bagi neber aku.. Cikgu Normah...



dan gambar2 yg aku dah collate kan ni.... gambar menu aku.... aku masak asam tempoyak ikan pari... asparagus goreng belacan...ikan talapia goreng berkicap...kerabu kacang botol+daun selom+taugeh...goreng pisang...bubur kacang berdoyan....as for air... maid aku p panjat pokok kelapa dpn umah...hahahha...


posted by Milia Amran @ 8:22 PM   0 comments
Break fasting 1st Ramadhan
Wednesday, August 11, 2010
Seperti biasa..berbuka puasa pertama musti aku di rumah klang... kali ni meriah sket...sbb Ratmi ada... nabiha pun ada.. sll nyer berbuka ni... kami bertiga jer..aku mak n abah...


ni lepat pisang... si Ratmi bungkus... domok2... hahahhaha



ni plak bubur jagung.... punyer ler sedap mak aku buat. tak manis... tak lemak sangat... sedap2 n sedang2 jer

ni pucuk manis aku goreng... pekena dgn sambal belacan... 1st class!!


ikan goreng.... sedappppp jugak..



ni daging masak kicap.. pun sedap!!

ni ikan bagok masak asam golek... korang psan tak yg bulat2 oren kat tepi tu. tu la telor ikan dia... peveret aku,.sll berebut dgn mak.. hehehhe....

ada jugak pengat pisang dari CIkgu Normah (neber kanan aku)... sambil tu aku ada beli roti john and air tebu..

skrang ni perut aku sakan penuh... tak larat sungguh...
posted by Milia Amran @ 8:28 PM   0 comments
Berjalan2 di IKEA
Selasa ari tu...aku bawak mak p IKEA di Dsara... mak nak pegi tu ada la yg di cari nye,... rupa2nya cari almari. jalan slow2 sbb mak bukan kuat sgt kan... lepas penat merayau2...kita orang benti kat cafe tu.. makan!!.. aku amik la meatballs tu n egg tart...and kopicino for me.. mineral utk mak...

aku memang tak amik gmbr byk sgtkecuali tang mak mkn jer.. huhu...mak kata meatballs tu sdp..tp sbb mak tak leh makan daging byk.,... aku gak la yg abeskan...dgn pertolongan si Ratmi tu ler.. ahahha...


posted by Milia Amran @ 7:10 PM   0 comments
Isnin 9hb August
arini aku amik AL...sbb aku kena jadi drebar kak long aku...kena anto dia p KLIA...long and hubby pegi mengerjakan Umrah utk 2minggu....

byk benda aku kena buat utk dia... iskisk......


pagi tu aku bgn...kena masak utk lunch... sbb aku ada beli perut usus... dan perut ni...tak semua kakak2 aku makan... yg kompom makan..Long, mak, abah and aku... so bila aku beli perut2kg tu..mmg aku nak orang2 ni musti dapat makan skali...




ni sambal tumis udang petai yang aku masak



perut usus masak lemak cili api..



acar timun ( mak masak.. tak der sapa leh lawan mak masak ni!!)


siput sedut masak lemak cili api



from left to right : abg Najib, kak long, kak ngah, abg kamarzan, and mak abg kamarzan
ni semua p Umrah...



close up gmbr kakak aku.. kuang kuang kuang....
posted by Milia Amran @ 6:55 PM   0 comments
Welcome BOBO and BEYONCE
Sunday, August 8, 2010
ok...sekarang ni...aku dah dapat 2 new kittens... GINA SUDAH BERANAK!!!....jauh gak jarak antara si BOBO and BEYONCE aku tu.... aku balik keje pagi tu...tgk BOBO dah ada... mlm aku nak p keje..baru nampak si BEYONCE lak.. isk isk... petang tu patut la Gina melekat dgn aku!.. mana aku pegi di situ ado dia... ingatkan kuar sekor jer... rupanya 2 ekor gak dia bagi kau..



yang ni nama nya BOBO....jantan.. ( dari pengamatan awal aku la kan...)




dan yang ni plak...BEYONCE... (pengamatan awal..betina..)



ni la kittens baru di rumah aku



aku kittens besar ni aku geram jer... nak picit2!!!



ni Mummy GIna dan Bobo dan Beyonce dalam kotak dalam bungalow 3 tkt depa...



dan yg sekor muka tomet ni... Encem aku.... majuks Mummy dah tak layan... aquarium baru aku dia dok berkubang!!!!...
posted by Milia Amran @ 7:29 PM   0 comments
Kenduri Nasi Ambang



aku selalu citer pasal nasi ambang kan... ada orang pangey nasi ambeng... ambang ker ambeng ker... hakikat nya nasi tu adalah sama...orang kata tu dari keturunan jawa....

aku dari kecik selalu makan nasi ambang ni...

arwah atuk lu kalu balik dari kenduri musti bawak balik sebungkus nasi ambeng ni... tapi kami tak makan terus... selalunya kami biarkan semalaman.... esok time bekpes.. baru kami buka... makan ramai2...tak payah nak cedok2 pun.... makan terus dari bungkusan tu..


lauk asli nasi ambeng ni... serunding kelapa ( harus la sedap...).. ikan goreng..ikan masin... ayam masak kicap pekat... sayur kacang panjang(cmpr fucuk..suun...tempe...)...

kalu kenduri dulu2... satu talam tu utk 4 orang makan.... apa2 sj dlm hidangan tu akan di bahagikan kepada 4 bahagian. sorang amik satu transfer ker bungkusan lain yg sudah disediakan di tepi... kemudian nasi tu di bungkus...dan di bawa blik... tak payah nak makan kat situ...

senang.... tak payah basuh pinggan... hahahah...kena sedia kan daun pisang.. surat kabar..dan tali utk pembungkusan.....

gambar di atas.. di amik masa kenduri di rumah Ucu aku di Shah Alam baru2 ni....

ucu memang rajin kalu buat kenduri nasi ambang ni....tapi bezanya..kita tak bawak blk...kita tetrus makan di situ jer...
posted by Milia Amran @ 7:16 PM   0 comments
Weekend 31st July Part 2



pergh.....lama giler baru aku update part 2.... bukan aku malas... tapi aku duk tgu gambar dari Cik Kamal kita nun laaaa..... dia nak peram... nak edit. nak kasi matang sket gambar tu... ada video gak... tapi aku tak dpt!!.. dapat tgk kat FB jer...

tak tahan bila tingat kat si Eryn dangdut Inul...pergh...kalu Inul tgk...lari tak cukup tanah tu...

memang malam tu happening... jumpa kengkawan lama...setelah 25 TAHUN... yer betui...25TAHUN.. ni bukan kawan sekolah menengah..tapi SEKOLAH RENDAH!!.. terkejut?... hehehehhe...

Thanks to Kamal, Eryn and Erol...

aku pelek gak..masuk2 bilik KTV tu ada kotak besar tepi pintu... alkisah nya.. PROPS!!!..

kena di pakai serba ado ikut tema lagu anda!!!..

abes melalak... p pekena kedai mamak jap... kul 4 gak baru balik.. muahahhaha......
posted by Milia Amran @ 7:07 PM   0 comments
Mari kita Memasak
Sunday, August 1, 2010
ari jumaat lepas blk keje aku singgah Tesco Selayang.... hajat ati cari ikan utk kucing2 aku jer...skali ternampak plak kepala ikan jenahak..elok plak kepala tu... so aku amik gak la....

balik umah pikir...pikir...nak masak apa ek kepala ikan tu...kari??...dah biasa sgt makan kari kapla ikan.... masak lemak?.. tak ada belimbing buluh...kurang sedap.... so...aku masak asam pedas...buh daun kesum... adoyai...sedapppppppppp.....


sampingan nyer....aku goreng kobis panjang..... and goreng ikan kerisi... yummyyyyyyyyyyy

posted by Milia Amran @ 7:00 PM   0 comments
Weekend 31st July Part 1
Macam aku cakap dlm post yg lepas...Ramadhan datang lagi.... so abah buat kenduri untuk menyambut kedatangan Bulan Ramadhan yg mulia ini..di samping itu... buat sket doa selamat untuk Long and K.Ngah yg akan pegi kerjakan umrah pada 9hb ni...


hgambar di atas tu..hidangan kenduri.... kami tak ajak orang ramai...hanya nebers kiri kanan.. orang surau...sedara mara sket jer...



ni close-up hidangan pertama.... sambal udang tempoyak beserta ulam... timun..kacang panjang.. and petai... BIG HIT!



hidangan kedua... sambal tumis udang....



hidangan ketiga.... ayam masak lomak cili api.



hidangan keempat.... ikan tenggiri masak kicap


ni kuih talam seri muka berdoyan.... ni tak buat..hehehe..kak lang beli jer...


ni pun karipap pusing beli jer.....

larat ker nak masak semua...
posted by Milia Amran @ 6:07 PM   0 comments
My Counter
HTML Hit Counters
Website Hit Counter
About Me

Name: Milia Amran
Home: Klang, Selangor, Malaysia
About Me: I am what.. I am.. http://www.facebook.com/neamran
See my complete profile
Previous Post
Archives
Links
Powered by

BLOGGER

© My life....My way... My Style....ME!! .Blogger Templates by Isnaini Dot Com and Car Pictures