My life....My way... My Style....ME!!

jurnal about my life.. my feelings... my style... my preferences... so what???

 
Advertisements

My Love...
Allah s.w.t, Parents, Families, Friends, Purple, Cooking, Cats, SomeWan
My Old Blog

Milia @ Friendster

My Music


MusicPlaylistRingtones
Music Playlist at MixPod.com

Pics
Geng Memasak
Say it all out

ShoutMix chat widget
Lunch d Klang 17th Oct
Sunday, October 17, 2010
hari ni besday mak...so ingat masak sedap sket la kan... tapi mak plak.... byk pantang larang nya... so aku masak sedap2 pun...aku akak aku anak sedara aku yg belasah.. hahahaha...

menu simple jer... tapi aku gerenti sedappppppppppppp

yg ni sebenor spesis ikan bilis.. tapi yg kasar sket tu...sedap kalu di goreng garing


dan ini pula.... pais tempoyak ikan patin.. yg aku pelajari dari mak kawan aku dulu di Kuantan Pahang...


yang ni... ikan patin masak asam tempoyak.. anak sedara aku makan bertambah2 sbb kuah nye...

dan ini.. sayur pucuk geti... masak lemak campur dgn keledek... cecah sambal belacan...adoyaiiiiiiiiiiiiiiiii




dan ini... ikan mayong... a.k.a ikan bagok...masak kicap pekat....sedappppppppp



posted by Milia Amran @ 2:10 PM   0 comments
Selamat Pengantin Baru Mamat....
SELAMAT PENGANTIN BARU.... RASHDAN & ROSZITA
15.10.10

sapa dia ni???,... aiseh...ni adik sepupu aku la... anak Arwah Pak Andak Ismail aku...

selamat melangsungkan acara pernikahan dan persandingan dgn gadis pilihan nya pada 15 Oct dan 16 Oct...ni sebelah pihak perempuan je la... pihak laki blm lagi..bulan November ni....

acara persandingan dan perarakan dari kami sebelah laki ke sebelah perempuan.punyer la panas ari.... peluh mengalir dari kepala sampai ujung kaki...macam sungai!!!
posted by Milia Amran @ 1:28 AM   0 comments
Birthday Mak...2010
Birthday mak patutnya esok...17th Oct...tp sbb Nad nak blk asrama pada ari tu... so kitaorg sambut mlm sebelum tu.....

tahun ni...mak genap 66thun..... pada aku, mak seorang yg tabah... yg kuat semangat... berbagai dugaan yg menimpa... bermacam ujian.... semua nya mak harungi dgn hati yg tabah dan semangat yg kuat...dan aku akui....sokongan padu dari abah telah membuat mak lebih tabah dan kuat!... Kasih sayang abah pada mak...aku rasa tiada sapa yg dapat tandingi!!.. Mungkin mak and abah bukan kapel yg romantik... tapi kalu di belek2....di telek2....korang akan tau....


atas... gambar mak and abah dpn kek.... susah tui nak amik gambar ni....

bawah.... gambar kami adik beradik bersama mak and abah....




dan ini.... kumpulan gambar menu kami!!...simple jer... ada yong tau foo... KFC... kuey teow sop...caramel...cekodok..pengat keladi...


dan yg ni... kemeriah seorang wan di kelilingi 10 orang cucu yg besar2!!!...


posted by Milia Amran @ 12:48 AM   0 comments
Pizza Hut w K.Lang's family
Last week...k.lang called and ajak makan Pizza Hut... so apa lagi..OKEY jer la kan...kan...
tak dpt amik gambar sgt..sbb anak sedara aku...smp jer makanan....terus di serang nya...macam garuda..sekelip mata..ilanggggggggggggggg..... tapi ado la ode cizi meat ball...lasagne...spageti blognaise... 3 jenis pizza.....
terima kasih daun keladi.... ada lagi...makan lagik!!
posted by Milia Amran @ 12:41 AM   0 comments
Nasi Lemak Buah Bidara

aku tak ingat date apa aku masaknasi lemak ni... tapi ni kat umah selayang la.... punyer la tingin makan nasi lemak dgn sambal sotong. so aku buat... menu simple jer kan.....
posted by Milia Amran @ 12:39 AM   0 comments
Menu 11th Oct
baru nak menghapdet blog aku ni dgn gambar2... terbz ler.... terpenat.... pengcan aku...

menu kali ni simple jer.... ntah kenapa abah nak makan sgt rebung. so aku belikan dia rebung.masak lemak cili api.. ingat nak buh perut lembu...tapi mak plak tak nak...so aku buh udang jer sebagai perencah nyer... makan dgn sambal belacan..memang sedappppppp


dan yg ni plak...aku yg nak... kerabu pucuk betik.. sll makan tak pahit...tapi ntah kenapa kali ni... kerabu pucuk betik aku ni pahit yg amat...tak termakan aku...mak kata pokok betik nyer tua...tu sbb daun2nya pahit...walaupun masa menyiang tu aku dah amik yg muda2 ajer...




dan yg bawah ni...jeng jeng...ikan keli ku goreng garing.... mind u... ni ikan keli aku bela!!!...aku tak beli kat pasar atau kedai....nak makan jer aku tangguk dari kolam depan umah aku tu....

ikan keli aku dah besar2...so in order utk aku buh benih baru... yg dalam kolam tu aku kena tangguk licin..tapi aku dan pembantu aku..tak larat nak tonggeng2 lelama dlm kolam tu..so aku dapat tangguk 13 ekor jer... 4ekor aku goreng utk lunch,..ekor aku bawak blk umah selayang... 3 ekor aku bagi Cik Haya...dan belen tinggal umah, which later abah bagi dekat Khalid...




posted by Milia Amran @ 12:14 AM   0 comments
Encem Bersunat....4th Oct 2010
Wednesday, October 6, 2010
korang npk tak,,, betapa manja nya kucing aku sekor ni.. aku ada byk kali kuar citer pasal jantan aku ni.. nama dia ENCEM.sbb dia kucing yg encem, dah la tu manja.....

atas sebab2 aku tak nak dia lari dan dgn niat yg baik...aku mengembiri dia... dgn kata lain..aku mengkasi... bhs agak kasar..aku menyunat dia...

aku kena tgu umur dia 7 bulan.. genap on 27th september ari tu dia 7 bulan... dan sudah tiba masa nya... aku bawak dia jumpa Vet... memula aku plan jumpa Doc Yap kat Klang.. tapi aku malas nak travel up and down dgn Encem dlm kete.... aku bawak Encem jumpa Doc Sarimah di Selayang. harga tak beza mana pun.... di Selayang aku kena RM110.. kat Klang ari tu tny..RM90.
(harga tu utk jantan ek... utk betina.. Klang rm160. Selayang rm140)



ni plak gambar masa dia tgu giliran di panyeg leh doctor... muka cam saspen jer.... atter tidak???.. nak kena sunat tu...




yg ni dah masuk cage doc... masa ni dah kena bius... kena kat kaki...tgu dia pengcan jer ni...


kucing sebelum sunat. kena posa. min 7jam...sbb tak mo dia muntah2 bila kena ubat bius... ni aku dah posa kan dia lebih 7jam... tapi bila kena ubat bius tu. dia tetap muntah gak..tak byk.. tp.. kuar gak biskut dari perut dia

doc memula tgk encem...tak sangka dia ni 7 bulan..doc kata dia ni sethn lebih...aku ckp... dia ni baru masuk 7 bulan.. doc kata dia ni besar... berat... tegap badan nya...bila doc ckp macam tu...aku epi sgt.. maknanya kucing aku well taken care!.

bila doc tgk tolo nya... baru doc agree dgn aku yg encem ni budak lagi.. hehehhe.. tak mo caya ckp tuan dia lak.. :P


dlm gambar ni encem dah mula lalok.. mata itam dia makin besar.... dan dia makin tunduk dan tunduk mencium lantai!!



ni la doc sarimah nya.. time ni dia dah start pojek Encem.. memula spray ubat then dia start mencukur bulu di tolo encem...

time dia kuar pisau jer...aku terus ckp kat doc. "saya p bank dulu ek..."

pada hal aku tak mampu...tak sampai ati tgk Doc tu buat ka encem aku... air mata dah bergenang.... (haya kata aku ratu air mata.muahahahahha)



ni la rupa encem dah terkulai kena bius.. leleh lagi air mata aku tengok...



dan yg ni....selepas tolo kena sunat.... gmbr len aku tak amik...sbb aku tak leh tgk..

infact blk dari bank tu aku tgk doc tak siap lagi...doc tny nak potong kuku dia tak...aku kata boleh gak.. lps tu doc npk air mata aku bergenang.... doc gelak kan aku!!!..cesssssssssss... aku ckp...sy tak pnh buat mcm ni kat kucing snd... sedih tgk dia...

balik rumah...encem tak sedar diri lagi.. masih pengcan dgn ubat bius tu... lama gak...bila dia sedar... manja nyer jd dabel.... abah kata.. dia nak perhatian dari aku..dan bermanja... aku layan... sbb aku mmg suka manja2 dgn dia... dok atas riba aku jer.smp lenguh2 peha aku... mana aku pegi...dia ikut.. wlpun dalam jalan cam org mabuk.....

b4 aku p keje, berat ati aku nak tinggalkan dia dlm keadaan yg tak berapa waras tu... tapi terpaksa...
posted by Milia Amran @ 9:39 PM   0 comments
Mengkuang..

korang pernah tak tgk orang berubat lagu ni??..

ari raya ari tu...ada kawan mak sorang ni datang beraya.... citerpunyer citer... terbuka la citer pasal berubat menggunakan mengkuang... Ustaz tu kata.. ni utk orang sakit buah pinggang...

mak aku kan ada sakit ni..so... kita berusaha la...

puas aku merayau CM cari mengkuang utk mak... kena beli topi dan tikar mengkuang...

cara nya.. seperti di gambar... kena berselubung dgn tikar tu di tengah panas... kena duk utk at least sejam la... sebelum berjemur tu kita kena minum air byk2... lps berjemur pun kena minum air byk2...

berkesan atau tidak... aku tak pasti la... setakat ni.. mak aku dah buat utk 2 minggu.. kena tgu result next checking dia 13hb ni dgn PathLab.. utk mengetahui ketinggian keratin dlm buah pinggang nyer.....
posted by Milia Amran @ 9:28 PM   0 comments
My Counter
HTML Hit Counters
Website Hit Counter
About Me

Name: Milia Amran
Home: Klang, Selangor, Malaysia
About Me: I am what.. I am.. http://www.facebook.com/neamran
See my complete profile
Previous Post
Archives
Links
Powered by

BLOGGER

© My life....My way... My Style....ME!! .Blogger Templates by Isnaini Dot Com and Car Pictures