memula.... ni gambar ikan talapia yang telah dibakar... cicah dgn air asam...sedap!!
ni sambal tumis udang..
ni sambal belacan terung asam... dan petai di background
ni la buah terung asam yang telah di kopek
bagi yang tak kenal...jeng jeng jeng..ni la buah terung asam..blm di kopek ok..projek aku untuk ari ni...ari aku off.... so boleh masak dengan aman..dan tak terkocoh2.. menu aku biasa je... sambal tumis udang.. sayur goreng.. ikan talapia bakar.. air asam... petai.. dan yang spesel nyer... sambal terung asam. aku pun first time tengok ni...heheh... dapat dari nenek sedara aku di kampung.
Terung asam ini bulat dan sama bentuk dengan terung ungu bulat. Bezanya terung ungu tawar atau tidak memiliki sebarang rasa khusus sementara terung ini rasanya masam seakan-akan pic tetapi isinya lebih kental.
Orang Malaysia timur... pangey terung dayak... tapi aku tengok besar sket... mungkin semenanjung nyer cenonet kecik2... atau nek sedara aku nyer yg cenonet ikut size penanam nyer.. ( ahaks!!..jari tak hengat..). Ada jugak yang pangey.. terung bulu...
Terung bulu atau terung asam adalah sayuran yang semakin dilupakan. Pada satu ketika, terung ini sering ditemui di desa, ditanam dalam konsep parak atau tanaman dapur. Buahnya penyedap rasa dalam masakan tradisional Melayu seperti masak lemak ikan darat atau kari.
Terung ini mudah dibiakkan dengan cara semaian biji benih. Ia mudah hidupnya dan tidak memerlukan jagaan yang rapi.
tapi aku nak tanam?. sah la pokok terung aku ni tak naik idup!!... hahahha
|
kalo kat sana.. terong dayak nie besooooo.. hiks..
tp ada satu citer.. dulu ada sekumpulan mat salleh nie ingatkan terong dayak tuh apple orang dayak..