jeng jeng.... meh kita citer pasal buah kegemaran akak ek..... ni la buah MANGGA EPAL.... time kasih Cik Enchom.... ada lagi nnt bagi lagi ek.....
buah ni jarang jual2 kat pasar... pasar malam pun payah nak ada... pasar tani pun susah.....
akak suka makan buah ni masa dia muda..... sbb masam2 dia tu.. kecur ailio u know..... cecah dgn kuah rojak.... tak pun,...kiap campur cili gula.... perghh... terasa di tekak!!!...
tapi... ni akak bagi satu resipi yg kita boleh kongsi bersama...
Bahan-bahan ( 4 )- 1-2 biji mangga epal muda
- 1 biji carrot
- 1/2 biji bawang besar
- hirisan sotong kering - dicelur dgn air panas
- 1/2 biji timun
- garam (lebih kurang 1 sudu besar)
- gula (4 sudu kecil)
- 1 sudu besar sos tiram
Cara-cara- Hiris nipis mangga epal muda, carrot, bawang besar dan timun.
- Untuk elak mangga epal menjadi lebam, rendam mangga epal hijau dalam air garam.
- Campur semua bahan hiris dan hirisan sotong kering.
- Letakkan garam dan gula dalam campuran bahan hirisan. Gaul rata. Akhir sekali, letak sos tiram dan gaul.
SELAMAT MENCUBA..... |
Post a Comment